aktualac u saboru

Filipović: Najbolja 'pedagoška mjera' za sve koji su neopravdano podigli cijene je posjet inspektorata, porezne i carine

17.01.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je u utorak u Hrvatskom saboru kako je najbolja 'pedagoška mjera' za sve one koji su neopravdano digli cijene, posjeti inspektorata te porezne i carinske uprave

„Dio trgovačkih lanaca nije se ponašao fer i to je točno, a za sada su se kao najbolje pedagoške mjere, sukladno zaključku Vlade da se sve cijene trebaju vratiti na 31. prosinca, pokazali posjeti državnog inspektorata, porezne i carinske uprave pojedinim polovnim subjektima”, rekao je ministar Filipović tijekom saborskog Aktualnog prijepodneva, odgovarajući nezavisnoj zastupnici Marijani Petir o podizanju cijena nakon uvođenja eura.

Ponovio je kako su nalazi inspektorata pokazali da je oko 30 posto subjekata neopravdano podiglo cijene i da nakon posjeta inspektora cijene vraćaju na razinu od 31. prosinca.

Filipović je istaknuo kako se rast cijena ne može pojasniti povećanjem inputa, a da se indeks cijena hrane devet mjeseci zaredom smanjuje, da su pale proizvođačke cijene i da su cijene struje i dizela u Hrvatskoj niže nego u drugim zemljama .

„Nije OK kontinuiramo podizati cijene, a da s druge strane Vlada pomaže kako bi gospodarstvo nesmetano funkcioniralo; nije OK da Vlada smanjuje stope PDV-a, a da se to ne reflektira na konačnu cijenu proizvoda”, poručio je ministar gospodarstva Filipović.

Primorac: Ako podgrijavamo strah, napetost i inflatorna očekivanja onda će do njih i doći

Ministar financija Marko Primorac ponovio je da Vlada ima instrumente i da će kazniti one koji su neopravdano podigli cijene.

Upozorio je, međutim, da se ekonomija temelji na očekivanjima, i da su ona takva da ako podgrijavamo strah, napetost i inflatorna očekivanja onda će do njih i doći.

  • +14
Aktualno prijepodne Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Ti slučajevi se sada generaliziraju i baca se jedna ljaga na uvođenje eura u Hrvatskoj što nije dobro”, rekao je ministar Primorac.

Istaknuo je kako se s inflacijom suočavaju brojne članice EU, pa tumačiti povećanje općeg porast cijena u Hrvatskoj i pripisivati ga uvođenju eura, nije odgovorno.

Plenković: Sitne prevarante koji su iskoristili konverziju pogodit će kazne

I premijer Andrej Plenković poručio je da će „sitne prevarante koji su iskoristili konverziju i varaju građane", pogoditi nešto od arsenala - ili kazne ili ukidanje subvencija ili veći porez.

Tijekom Aktualnog prijepodneva premijer Plenković je koristio svaku priliku da oporbu kritički podsjeti što nisu u Saboru glasali za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

„Dolazite iz SAD-a, a glasali ste za Rusiju, za izolaciju”, kazao je premijer Stephenu Nikoli Bartulici (DP) koji je poručio kako Hrvatska nije bila spremna za uvođenje eura.

Stipo Milinarić (DP) rekao je, pak, da je premijer Plenković 'na krivoj strani povijesti, za vrijeme Domovinskog rata'. „ Niste imali potrebu braniti svoju domovinu, vi ste na krivoj strani povijesti i provodite srpski Badnjak s Porfirijem i malim Dačićem”, izjavio je Mlinarić.

Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića govoreći o primjeni Shengena u zračnim lukama, naglasio je da će 26. ožujka hrvatske zračne luke biti spremne, a to bi to trebalo rezultirati i dodatnim letovima.