HITNA DOKAPITALIZACIJA

Država HPB-u uplatila 100 milijuna kuna

Bionic
Reading

Istodobno s akcijom Bankomat, u sklopu koje je iz rešetaka završila bivša uprava HPB-a zajedno s korisnicima oko 170 milijuna kuna sumnjivih kredita, većinski vlasnik odriješio je kesu i proveo mjesecima odgađanu dokapitalizaciju. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, HPB-u je uplaćeno 100 milijuna kuna svježeg kapitala

Pedeset milijuna uplatio je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja nuklearnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško, a drugu polovicu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Kapital je uplaćen hibridnim instrumentom, radi se o dva depozita oročena na pet godina s opcijom da se mogu zamijeniti dionicama.

Iz tog razloga nema izmjena u vlasničkoj strukturi. Dokapitalizacijom stopa adekvatnosti kapitala HPB-a raste na 11,4 posto. 'Ta brojka će se djelomice smanjiti nakon konačnog izdvajanja rezervacija na kraju godine, no ostat će iznad deset posto', kaže izvor iz HNB-a. Podebljavanje kapitala tek je uvertira većoj dokapitalizaciji. 'Ovo je prvi korak u ohrabrivanju strateškog partnera', ističe izvor blizak vlasniku.

Budući da je dokapitalizacija hibridom banci trošak za razliku od 'čistog' kapitala, konverzija je moguća u bilo kojem trenutku. Tajming će ovisiti o smjeru pregovora sa strateškim partnerom, prije svega s Europskom bankom za obnovu i razvoj, no spominju se i drugi potencijalni investitori. Dugo očekivani potez države jasna je demonstracija podrške vlasnika dok banku trese afera Bankomat. Iako je izbjegao uhićenje zahvaljujući boravku na austrijskim padinama, pritvorenima Ivanu Sladonji i Mariju Kiriniću u subotu se pridružio bivši šef uprave Josip Protega, uhićen na granici na povratku sa skijanja.

Osim njih, uhićeni su poduzetnici Boris Šimunić, Svetimir Gadže, Oliver Beidenegl i Ivan Galić, a svima je izrečen jednomjesečni pritvor. Pojavila se i neslužbena informacija da Sladonja obranu temelji na prebacivanju odgovornosti na Protegu, Kirinić na obojicu, dok uhićeni poduzetnici prstom upiru na bankare. Poruku da je HPB stabilan uputila je premijerka Jadranka Kosor riječima da je poslovanje 'uistinu solidno' te da nema razloga za strah i paniku.