službeni podaci

Doznali smo koliko je Ukrajinaca dosad pronašlo posao u Hrvatskoj i što im najviše nude

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 26.04.2022 13:35
  • Objavljeno 26.04.2022 u 13:35
tportal

Izvor: EPA / Autor: DAREK DELMANOWICZ

Više od 15 tisuća Ukrajinaca dosad je bježeći od rata izbjeglo u Hrvatsku. Najveći broj njih čine žene i djeca, a muškaraca je oko 14 posto. Naši poslodavci od početka rata na istoku Europe iskazali su spremnost za zapošljavanje Ukrajinaca. Jednim dijelom to je motivirano željom da se pomogne nesretnim ljudima, ali i kroničnim problemom nedostatka radne snage. Primjerice, procjenjuje se da nam samo za turističku sezonu treba 30.000 stranih radnika

Vlada je pojednostavila i ubrzala proceduru zapošljavanja radnika iz Ukrajine tako da oni mogu naći posao bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Državljani Ukrajine nalaze se u Hrvatskoj pod privremenom zaštitom i prvo trebaju regulirati svoj boravak u Hrvatskoj - moraju otići u MUP, dobiti osobnu iskaznicu i OIB. Zatim se mogu upisati u evidenciju nezaposlenih, a tada ih, u skladu s njihovim znanjima, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) upućuje na radna mjesta potencijalnih poslodavaca.

Prema podacima HZZ-a, od 24. veljače do sada 372 poslodavca iskazala su interes za zapošljavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, a u evidenciju nezaposlenih HZZ-a prijavilo se 538 osoba. Prema iskazanom interesu na savjetovanju, dodatnih 118 osoba upućeno je na jedno ili više radnih mjesta i spojeno s potencijalnim poslodavcem.

Za sada je najveći interes za manje složena zanimanja poput konobara, kuhara, frizera, čistačica, raznih pomoćnih poslova u ugostiteljstvu, proizvodnji i skladištima, ali traže se i programeri, projektanti i arhitekti.

  • +5
  • +2

Ukrajinske izbjeglice

Izvor: Profimedia / Autor: Lorena Sopêna / ContactoPhoto / Profimedia

Od većih tvrtki koje traže radnike na popisu su Lidl, Spar, Metro, NTL, Tisak, a u proizvodnji, primjerice, tvrtke koje izrađuju namještaj - Prostoria i županjski Akord, u tekstilnoj industriji omiški Galeb, zaprešićki Hrvatski kišobran, Čakovečki mlinovi, Feroimpex...

Koliko je Ukrajinaca stvarno našlo posao u Hrvatskoj, pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Prema njihovoj procjeni, od 24. veljače do 21. travnja 636 osoba iz Ukrajine steklo je status osiguranika na mirovinsko osiguranje, od toga 139 muškaraca i 497 žena.

Iz Ukrajine je dosad izbjeglo više od pet milijuna ljudi

Iz Ukrajine je dosad izbjeglo više od pet milijuna ljudi

Izvor: Profimedia / Autor: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

'U najvećoj se mjeri radi o osobama između 34 i 45 godina i srednje stručne spreme', rekli su za tportal iz Ministarstva. Najviše novih osiguranika iz Ukrajine nalazi se u Gradu Zagrebu (126) i Istarskoj županiji (120).

'Podaci se odnose na osobe iz Ukrajine koje do sada nisu bile prijavljene na mirovinsko osiguranje u Republici Hrvatskoj u navedenom razdoblju. Važno je naglasiti da se radi o neslužbenim podacima kreiranim za interno praćenje s obzirom na to da se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li osiguranici iz Ukrajine ujedno raseljene osobe', napomenuli su iz Ministarstva.

Također, u Hrvatskoj je prema tim podacima evidentirano ukupno 2445 osiguranika – osoba iz Ukrajine, od toga 1460 muškaraca i 985 žena. Najviše osiguranika evidentirano je u Gradu Zagrebu (472), Istarskoj (363), Zagrebačkoj (336) i Primorsko-goranskoj županiji (286).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!