svjetske burze

Dobri gospodarski podaci potaknuli rast dionica na Wall Streetu

18.05.2022 u 08:23

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše tehnoloških divova, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se gospodarskim podacima koji su odagnali strahovanja ulagača od recesije. Dow Jones ojačao je 431 bod ili 1,34 posto, na 32.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2,02 posto, na 4.088 bodova, a Nasdaq indeks 2,76 posto, na 11.984 boda.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u trgovini na malo porastao je u travnju 0,9 posto, dok je rast industrijske proizvodnje u isto mjesecu ubrzan na 1,1 posto, s 0,9 posto mjesec dana prije.

To je odagnalo bojazni da bi zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke gospodarstvo moglo uroniti u recesiju, s obzirom da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod pao na kvartalnoj razini.

„Nakon nekoliko loših podataka, ovi novi ukazuju na rast gospodarstva na početku drugog tromjesečja, a ne na recesiju”, kaže Bill Adams, ekonomist u Comerica Bank.

Zahvaljujući tome, u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je pridonio skok cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple, Tesla i Amazon, između 2 i 5 posto.

Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je tjednima bilo pod pritiskom zbog čega je prošloga tjedna S&P 500 zaronio na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

„Najveći dio dionica koje su ulagači danas kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada ili u području korekcije ili u području 'medvjeda'. Mislim da ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena, a čini mi se da je danas dobar dan za to”, kaže Sylvia Jablonski, direktorica u tvrtki Defiance ETF.

No, prepreke tržištu su i dalje prisutne. Najviše se raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike središnje banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova. Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva zbog 'zatvaranja' niza gradova u cilju suzbijanja širenja covida-19.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 7.518 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,59 posto, na 14.185 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 6.430 bodova.