OSLABIO DOW JONES

Wall Street blago pao nakon nestabilnog trgovanja, ulagači i dalje u strahu. Azijske burze porasle, dolar najjači u 20 godina

13.05.2022 u 07:03

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq blago porastao, nakon velikih oscilacija cijena dionica jer se ulagači plaše da će inflacija u SAD-u ostati povišena, a Fed agresivno povećati kamatne stope

Dow Jones oslabio je 103 boda ili 0,33 posto, na 31.730 bodova, a S&P 500 0,13 posto, na 3.930 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 11.370 bodova.

I jučer su, kao i prethodnih dana, indeksi znatno oscilirali jer se tržište ne uspijeva smiriti, s obzirom da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke središnje banke.

Nakon što je dan prije objavljeno da su u travnju potrošačke cijene porasle 8,3 posto na godišnjoj razini, što je i dalje blizu najviših razina inflacije u 40 godina, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu porasle 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda bi to moglo značiti da je inflacija u ožujku dosegnula svoj vrhunac, ulagači se plaše da će ostati povišena duže razdoblje nego što se očekivalo.

„Ove velike oscilacije indeksa po 2 posto gore ili dolje vrlo su rijetke, a takva volatilnost u vrlo kratkom vremenskom okviru pokazuje da je psiha ulagača vrlo krhka. Inflacija, koja je, čini se, dosegnula vrhunac, ali je i dalje vrlo visoka, i dalje zabrinjava ulagače i dovela je S&P 500 indeks na rub područja 'medvjeda'”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

S&P 500 indeks kreće se oko 18 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute početkom siječnja, dok je Nasdaq indeks već neko vrijeme u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prošloga tjedna povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, poručuju ovih dana dužnosnici Feda.

Stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i 'zatvaranja' niza kineskih gradova zbog covida, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,56 posto, na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 posto, na 13.739 bodova, a pariški CAC 1,01 posto, na 6.206 bodova.

Azijske burze porasle, dolar najjači u 20 godina

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje njihovoj korekciji nakon oštrog pada prethodnih dana, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto, smanjivši gubitak na tjednoj razini na otprilike 3,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2 posto.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, jutros su azijske burze porasle.

„Jučer su tržišta oštro pala, pa je prirodno da dođe do neke promjene smjera. No, iza toga nema nikakve nove priče koja bi dala razloga za tu promjenu smjera. Mislim da dolazimo do one točke kada više nema prodavača”, kaže Matt Simpson, analitičar u tvrtki City Index.