STRAH I DALJE PRISUTAN

Wall Street oštro pao, inflacija u SAD-u i dalje visoka. Pad prate i azijske burze

12.05.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer novi podaci o inflaciji u SAD-u nisu ublažili strahovanja ulagača od agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke

Dow Jones oslabio je 326 bodova ili 1,02 posto, na 31.834 boda, dok je S&P 500 pao 1,65 posto, na 3.935 bodova, a Nasdaq indeks 3,18 posto, na 11.364 boda.

Oštar pad indeksa posljedica je jučer objavljenog podatka da su u travnju u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je manje nego mjesec dana prije, ali više od očekivanja analitičara.

Na godišnjoj je razini, pak, inflacija blago skliznula s 8,5 na 8,3 posto, no i dalje se drži blizu najviše razine od 1981. godine i iznad očekivanja.

„Ti podaci pokazuju da preostaje još posla na suzbijanju inflacije. Tržište pokušava dokučiti hoće li to dovesti do većeg usporavanja rasta gospodarstva nego što se očekivalo”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Kako bi suzbila inflaciju, američka središnja banka prošloga je tjedna povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisila za 0,25 postotnih bodova.

Porasle cijene dionica na europskim burzama

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, poručuju ovih dana dužnosnici Feda.

Stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

A kako okruženje s visokim kamatama ne ide u prilog tehnološkim divovima i drugim kompanijama koje se temelje na budućem rastu, cijene njihovih dionica jučer su oštro pale.

Među najvećim je gubitnicama bila dionica Applea, koja je pojeftinila više od 5 posto.

Pad S&P 500 i Dow Jones indeksa ublažio je, pak, rast cijena dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Strahovanja da će Fed zbog visoke inflacije morati povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo glavni je razlog oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana. No, tu su i drugi razlozi, od rata u Ukrajini, preko poremećaja u nabavnim lancima do 'zatvaranja' niza kineskih gradova zbog covida.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,44 posto, na 7.347 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,17 posto, na 13.828 bodova, a pariški CAC 2,50 posto, na 6.269 bodova.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se u SAD-u očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila previsoka inflacija, što će dodatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,8 i 1,3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu jer novi podaci o inflaciji u SAD-u nisu ublažili strahovanja ulagača od agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones skliznuo je 1,02 posto, dok je S&P 500 pao 1,65, a Nasdaq indeks 3,18 posto.

U travnju su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je manje nego mjesec dana prije, ali više od očekivanja analitičara.