besplatna vožnja

Dobra vijest za umirovljenike: Uvedena nova pogodnost za desetke tisuća ljudi

08.09.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu Grad Zagreb povećao je za 135 eura na sjednici Gradske skupštine u četvrtak

To znači da će se ZET-om od sada bez plaćanja moći voziti svi čija mirovina ne prelazi 560 eura, umjesto dosadašnjih 424 eura.

Grad Zagreb napokon je umirovljenicima odlučio povećati mogućnosti za ostvarivanje prava na besplatni prijevoz. Besplatno su se do sada mogli voziti oni čija mirovina ne prelazi 424,71 eura. Po novom, cenzus je povećan za 135 eura. Godišnji pokaz bez plaćanja sada će moći koristiti svi oni čija primanja ne prelaze 560 eura. Ta je oduka jednoglasno potvrđena na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, piše Mirovina.hr.

Amandman da svi stariji od 70 godina imaju besplatan gradski prijevoz neovisno o iznosu mirovine, predložila je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna. Međutim, takav prijedlog je odbijen uz napomenu da već ova izmjena povećava stavku prijevoza za umirovljenike za 40 posto te da trenutno Zagreb nema mogućnosti osigurati besplatan javni prijevoz za sve umirovljenike, kako je to praksa u pojedinim europskim gradovima.

Mjera će obuhvatiti oko 22.000 novih korisnika

“Uzimajući u obzir nezavidan položaj prosječnog hrvatskog umirovljenika, posebice u vremenima općih poskupljenja i inflacije, Gradskoj skupštini Grada Zagreba predloženo je da se usvajanjem Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi poveća cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu za umirovljenike i osobe starije od 65 godina, s dosadašnjih 424,71 eura na 560,00 eura. Tom mjerom bit će obuhvaćeno oko 22.000 novih korisnika”, potvrdili su iz Grada Zagreba.

  • +7
ZET - zagrebački tramvaji Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Naime, kod svakog usklađivanja mirovina, dio umirovljenika izgubi razna prava uvjetovana visinom primanja. Postavljeni cenzusi ne prate rast mirovina, nego ostaju zacementirani pa stariji građani periodično “izvise” zbog nekoliko centi prekoračenja zadanih iznosa.

Besplatno će se voziti više od 50.000 starijih građana

Kako je bilo krajnje vrijeme da se Zagreb odluči na povećanje cenzusa za besplatni prijevoz umirovljenika, govori podatak da se kod svakog usklađivanja broj korisnika ove mjere smanjuje, a pravo trenutno koristi oko 32.000 umirovljenika. Povećanje iznosa prihoda kao uvjeta za besplatnu kartu povećat će tu brojku na više od 50.000 umirovljenika koji će besplatno putovati ZET-ovim tramvajima i autobusima, piše mirovina.hr.