najavio ministar

Hrvatskim umirovljenicima smiješi se 13. mirovina, ali i brojne druge pogodnosti

04.09.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Na sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe prezentiran je u ponedjeljak paket prijedloga izmjena zakona za unapređenje II. i III. mirovinskoga stupa, razmatrano je pitanje tzv. 13. mirovine te prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da uskoro u proceduru idu izmjene zakona - Zakon o obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Cilj je osnažiti položaj II. mirovinskog stupa i 15.000 umirovljenika, odnosno 2,2 milijuna budućih potencijalnih korisnika mirovine. Ministar Piletić ključnom je ocijenio jednu od predloženih izmjena, kojom se omogućava jednokratna isplata individualizirane kapitalne štednje u visini 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnijh 15 posto.

'Također smo odlučili ujednačiti dodatak na mirovinu iz prvog mirovinskog stupa i dvostupnu (27 posto), uvode se nove vrste imovine, u koju mirovinska društva mogu ulagati novac obveznih mirovinskih fondova, prvenstveno u nekretnine i imovinu nelistanih tvrtki, odnosno liberaliziraju se uvjeti ulaganja prema postojećem zakonu', rekao je Piletić.

Ukidanje obveze obaveznog prebacivanje u fond C pet godina prije mirovine

Naglasio je važnim za 2,2 milijuna osiguranika koji uplaćuju u drugi mirovinski stup to da će se od 1. siječnja iduće godine ukinuti ulazna naknada, a postupno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Dodao je i da se smanjuje izlazna naknada iz dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Ključnom je označio da se zakonskim izmjenama predlaže ukidanje obveze obaveznog prebacivanje u fond C pet godina prije mirovine.

Rekao je i kako je formirana radna skupina koja će propitati cjelokupan mirovinski sustav i ponuditi odgovore na pitanje što dalje činiti.

  • +5
Marin Piletić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Želimo dati jednake mogućnosti svima, istaknuo je ministar Piletić, podsjetivši da korisnici dvostupne mirovine imaju pravo primati ukupnu mirovnu iz prvog stupa ako je to za njih povoljnije.

Predsjednica MUH-a Fortuna: Sada smo nešto bliže rješenju

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna rekla je da su razgovarali o modelima usklađivanja mirovina kako bi se dostigla razina da prosječne mirovne bude 50 posto prosječne plaće te o tzv. 13. mirovini. Ocijenila je da su sada nešto bliže rješenju.

Dodala je kako je bilo riječi i o smanjenju penalizacije radi ranijeg odlaska u mirovinu te da su traćili da njezin postotak bude niži.

Naglašava kako su to sve teme koje su podložne pregovorima s Vladom te potpuno ukidanje penalizacije za osobe s navršenih 65, odnosno 70 godina života. Također je bilo riječi o ukidanju poreza na mirovine, rekla je Fortuna, dodavši da su razgovarali i o minimalnoj mirovini.

Većina naših zahtjeva traži zakonske izmjene koje trebaju proći proceduru, a za to treba vremena, zaključila je.