PRVO TROMJESEČJE

Dobit Allianza potonula zbog koronavirusa

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 17:18
  • Objavljeno 12.05.2020 u 17:18
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Dobit njemačkog osiguravatelja Allianza snažno je pala u prvom tromjesečju zbog lošijih rezultata u poslovanju s osiguranjem vozila i putovanja pod utjecajem pandemije koronavirusa

Neto dobit pripisiva dioničarima smanjena je 28,9 posto, na 1,4 milijarde eura.

Osiguravatelj je pad najavio već u preliminarnom izvješću u travnju. Također je odustao od ciljane razine godišnje dobiti, navodeći kao razlog gospodarsku neizvjesnost uslijed pandemije.

Operativna dobit pala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 22,2 posto, na 2,3 milijarde eura.

Ukupni prihodi porasli su 5,7 posto, na 42,6 milijardi eura.

Pad u poslovanju s osiguranjem imovine osiguranjem od nezgoda, koje uključuje osiguranje stambenih nekretnina i automobila, mogao bi rezultirati 10-postotnim padom operativne dobiti u ovoj godini, rekao je financijski direktor Giulio Terzariol.

"COVID-19 nam je pogoršao uvjete poslovanja", dodao je.

U tom dijelu poslovanja kombinirani koeficijent, mjera profitabilnosti, porastao je za 4,1 postotni bod u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 97,8 posto. Vrijednosti niže od 100 posto signaliziraju profitabilnost.

Stopa solventnosti kapitala pala je na 190 posto, s 212 posto na kraju prošle godine, i Terzariol je kazao da bi se mogla spustiti ispod zacrtanih 180 posto, iako ih to po njemu ne bi "jako zabrinulo".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!