kapitalno ulaganje

Dobili 'zeleno svjetlo': Starta izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, evo što će Osječani sve dobiti

11.11.2022 u 08:30

Bionic
Reading

Vlada je dala 'zeleno svjetlo' Lučkoj upravi Osijek za javnu nabavu radova za projekt 'Izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek'. Ukupna vrijednost projekta je 179.340.855.99 kuna koji se financira novcem Europskog kohezijskog fonda, a sufinancira iz državnog proračuna

Hrvatska Vlada dala je 'zeleno svjetlo' za projekt izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 179,340 milijuna kuna koji se financira novcem Europskog kohezijskog fonda, a sufinancira iz državnog proračuna.

Projekt će obuhvatiti izgradnju obale za pretovar rasutog tereta u dužini 240 m sa 2 veza za brodove, postrojenje za pretovar tereta i usipni koš, kranske staze u dužini cca 300 m, izgradnju nastavka željezničkih kolosijeka u dužini cca 450 m, izgradnju pristupne ceste u dužini cca 300 m, izgradnju infrastrukture potrebne za rad terminala (opskrba vodom, oborinska odvodnja, rasvjeta, snabdijevanje električnom energijom i sl.) Ukupna površina planiranog zahvata iznosi 4,5 ha, priopćili su zajednički iz Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

'Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora Vc, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala luke Osijek. Drago mi je da odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala', poručio je župan Ivan Anušić.

Izgradnjom terminala za rasute terete u luci Osijek povećat će se razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta i sigurnosti brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture, razviti efikasniji intermodalni transport tereta i, uslijed korištenja nove opreme i tehnologije, smanjiti operativni troškovi.

'Da je Luka Osijek od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, potvrdila je Vlada svojom odlukom o sufinanciranju gradnje terminala za pretovar rasutih tereta s više od 160 milijuna kuna. To će dodatno osnažiti osječku Luku koja je druga najveća luka po količini prekrcanog tereta u Hrvatskoj te je dio međunarodnih prometnih koridora. S ovim projektom mogu s ponosom reći da su u Osijeku pokrivena ulaganja u zračni, kopneni, ali i riječni promet', rekao je gradonačelnik Ivan Radić dodajući kako se modernizira i tramvajska infrastruktura u gradu.