U PET GODINA 5,5 MIL. NOVIH DIONICA

Dioničari NLB-a načelno ovlastili upravu za dokapitalizaciju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 18:13
  • Objavljeno 27.10.2011 u 18:07
NLB banka

NLB banka

Izvor: Promo fotografije / Autor: NLB banka

Dioničari Nove Ljubljanske banke (NLB) ovlastili su u četvrtak upravu da najveću slovensku banku dokapitalizira izdavanjem 5,5 milijuna novih dionica u sljedećih pet godina, izjavio je nakon skupštine dioničara direktor NLB-a Božo Jašovič

'Dokapitalizacijom će NLB biti kapitalski jača i otpornija na šokove', rekao je na skupštini dioničarima Jašovič. NLB po svoj prilici neće moći ispuniti zahtjev slovenske središnje banke o dokapitalizaciji s 400 milijuna eura još u ovoj godini, a konkretne mjere o načinu i visini dokapitalizacije tek je potrebno donijeti, što će morati odlučiti nova vlada u idućoj godini, navode slovenski mediji.

Borut Pahor, predsjednik aktualne vlade koja do izbora nove obavlja tekuće poslove, izjavio je u četvrtak ujutro u Bruxellesu, gdje su voditelji država EU-a uz ostalo raspravljali o dokapitalizaciji europskih banaka kako bi se izbjegle posljedice dužničke krize u eurozoni i ojačala zajednička europska valuta, da je dokapitalizacija NLB-a potrebna, ali da će to morati odlučiti buduća vlada na proljeće, pri čemu nije isključio smanjivanje državnog vlasništva u banci na 25 posto plus jednu dionicu.

Slovenska vlada iz proračuna je prije sedam mjeseci dokapitalizirala NLB sa skoro 250 milijuna eura, ali se to pokazalo nedovoljnim. Drugi najveći dioničar u NLB-u, belgijska skupina KBC, u toj je dokapitalizaciji sudjelovala s minimalnim sredstvima, a njen je udjel u vlasništvu pao na nešto više od 25 posto.

Kako navode slovenski mediji, između slovenske vlade i KBC-a još nema dogovora o novoj dokapitalizaciji, odnosno o cijeni dodatnih dionica kojima će se povećati njen kapital te tko bi ih trebao uplatiti.

Nesporazumi između dvaju najvećih vlasnika u banci traju već pet godina, nakon što je odbijeno da KBC svoj vlasnički udjel s tadašnjih 33 posto, s kojim je 2002. ušao u NLB, poveća na kontrolni udjel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi