AMBICIOZNI PLANOVI

Deutsche Telekom očekuje rast na svim tržištima

24.05.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Deutsche Telekom najavljuje da će njegovi poslovni odjeli u matičnoj Njemačkoj i u drugim europskim zemljama te u SAD-u od iduće godine bilježiti rast, dodajući također da će ubuduće isplatu dividendi vezati za povećanje dobiti

U srednjoročnoj poslovnoj strategiji za razdoblje od 2017. do 2021. godine najveća europska telekomunikacijska kompanija predviđa povećanje prihoda za jedan do dva posto godišnje.

Prilagođena temeljna dobit trebala bi u promatranom razdoblju rasti za dva do četiri posto godišnje.

To je u skladu sa ciljevima objavljenim za razdoblje od 2014. do 2018.

Najavljuju također da će za tekuću poslovnu godinu isplatiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, u odnosu na 65 eurocenti po dionici isplaćenih za 2017.

Nakon toga isplata dividendi bit će vezana za prilagođenu dobit po dionici koja bi trebala porasti s ovogodišnjeg jednog eura po dionici na 1,20 eura po dionici u 2021. godini.

Povećanje dividende zahtijevat će ostvarenje ciljeva rasta, uključujući one zacrtane za posrnuli odjel informatičko-tehnoloških usluga T-Systems, te disciplinu u ulaganjima i kontrolu troškova.

"U sljedećih nekoliko godina nastavit ćemo pokazivati profil rasta bez presedana u našoj industriji", istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Tim Hoettges, dodajući da bi od 2019. godine svi poslovni odjeli trebali dati doprinos tom rastu.

U DT-u napominju i da razmatraju i mogućnost otkupa dionica.

Srednjoročni plan ne uključuje predloženo spajanje američkog ogranka T-Mobilea sa Sprintom. Pod uvjetom da transakcija bude zaključena početkom 2019., njezin će utjecaj na poslovne rezultate DT-a i novčani tok biti negativan do kraja 2021. godine, napominju.

Spajanje bi trebalo kreirati trećeg operatera u SAD-u sa 127 milijuna klijenata i rezultirati sinergijom procijenjene neto aktualne vrijednosti od 43 milijarde dolara. Prethodno ga moraju odobriti nadležni regulatori, napominju u njemačkoj kompaniji.

Na matičnom tržištu DT će se fokusirati na proširenje mreže za širokopojasni pristup Internetu i na mobilne usluge u mrežama pete generacije. Aukcije za frekvencije bit će održane početkom iduće godine.