siniša đuranović:

'Deregulacija optike nužnost je za jačanje tržišne utakmice'

14.06.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Siniša Đuranović, član Uprave Hrvatskog Telekoma za korporativne poslove dao je intervu Poslovnom dnevniku gdje je govorio o cjenovnim razlikama i inflacijskoj klauzuli telekoma, utjecaju energetske krize te održivosti poslovanja

Telekomunikacijsko tržište tijekom proteklih 20-ak godina prošlo je kroz tektonske promjene od dolaska, odlaska i opet dolaska novih igrača, spajanja i akvizicija, uvođenja 3G, 4G do sadašnjeg 5G, više aukcija radiofrekvencijskog spektra, IPO-a HT-a, više izmjena regulativa.

No unatoč ubrzanom razvoju tržišta i sveprisutnoj digitalizaciji, Hrvatska i dalje značajno zaostaje za ostatkom Europske unije. Zašto je tome tako i što nam je činiti kako bismo ostvarili zaokret pojašnjava Siniša Đuranović, član Uprave Hrvatskog Telekoma za korporativne poslove.

'U Hrvatskoj se sve više prepoznaje digitalizacija kao ključan pokretač društva i gospodarstva, kako od strane javnih politika i društva tako i od strane poduzetnika. Međutim, naši EU susjedi su puno prije nas uvođenje digitalnih tehnologija stavili u središte svojih aktivnosti', izjavio je.

Dodao je kako treba reći da radimo velike iskorake kada je riječ o digitalizaciji.

'Imamo iznimno kvalitetne IT stručnjake i u toj sferi smo među boljima u Europi. Imamo vrhunske mobilne mreže koje svojom pokrivenošću i performansama nadmašuju mobilne mreže značajno bogatijih i ekonomski naprednijih država nego što je Hrvatska. Imamo isto tako i jasnu strategiju na razini države da je digitalizacija smjer kojim želimo ići'.

  • +2
Hrvatski Telekom, središnjica u Radničkoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

Upitan što je konkretno potrebno da bi vidjeli konkretne pomake u vidu povećanja korištenja optičkih mreža, Đuranović kaže da je rješenje je jednostavno i ide u korist građanima i poslovnoj zajednici – deregulacija.

'U urbanim sredinama u kojima je prisutno postojano tržišno natjecanje i ubrzana izgradnja optičkih mreža, tamo gdje nijedan operator nije dominantan i svi operatori grade svoje vlastite mreže, regulacija koja ograničava cjenovnu politiku samo HT-a više nema smisla. Trenutna situacija, za koju se nadamo da će se uskoro promijeniti, stavlja naše konkurente u za njih vrlo povoljnu situaciju da, primjerice, mogu povećati svoje cijene bez rizika od gubitka korisnika budući da HT nema cjenovnu fleksibilnost kao svi drugi operatori. Smatramo da se tu radi o nelojalnoj konkurenciji jer sukladno trenutnoj regulativi HT ne može učiniti cijene optike atraktivnijima i to jasno stavlja naše najveće konkurente u povoljniju poziciju', rekao je Đuranović i dodao:

'Cilj regulative nije koristiti ijednom operateru, već stvoriti jednake uvjete za sve, što trenutno nije slučaj. Deregulacija koja bi sve operatore stavila u ravnopravan položaj bi za neminovan rezultat imala jačanje tržišne utakmice, potaknula bi i investicije, a korisnici bi bili u boljoj poziciji'.

Komentirao je i enegetsku krizu kakva se nije dogodila već 50 godina: 'Paket mjera Vlade tu je bio presudan potez koji je omogućio da u trenutku kad je to najvažnije gospodarstvo nastavi funkcionirati, ali izazovi su i dalje prisutni i zato je od presudnog značaja poduzeti korake kako bi osigurali održivo poslovanje i u budućnosti'.

Jedan takav primjer je i desetogodišnji virtualni korporativni Ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement – vPPA) koji je HT nedavno potpisao s tvrkom Professio Energia, a u sklopu kojeg će električnu energiju iz obnovljivih izvora u količini od 50 GWh godišnje proizvoditi vjetroelektrana koja će se izgraditi na lokaciji Mazin Gračac.

'HT je već par godina na 100 posto zelenoj električnoj energiji, a redovna isporuka energije putem vPPA će nam omogućiti da podmirimo značajan dio vlastitih godišnjih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora', rekao je Đuranović. Cjeli intervju pročitajte OVDJE.