poslovni rezultati

Hrvatski Telekom u prvom kvartalu sa 6,3 posto višim prihodima, porasla i EBITDA

28.04.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Pozitivnim razvojem poslovanja i zahvaljujući dobrim rezultatima u svim prihodovnim kategorijama Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2023. godine zabilježio rast prihoda od 6,3 posto

Rast prilagođene EBITDA-e nakon najmova iznosio je jedan posto u odnosu na prošlu godinu i posljedica je dobrih poslovnih rezultata te daljnje transformacije operativnog modela poslovanja, što je amortiziralo inflacijske pritiske, a oni su u prvom redu bili posljedica rasta cijena energenata.

Neto dobit rasla je za 16,7 posto, ponajprije zbog manje amortizacije, pozitivnog neto financijskog rezultata i bolje EBITDA-e. Ulaganja su ostala na visokoj razini i ukupno su iznosila 45,6 milijuna eura (-3,5 posto u odnosu na prošlu godinu) te su predstavljala daleko najveća ulaganja na tržištu i velik doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske.

Osvojen najveći udio u radiofrekvencijskom spektru

Zaključenjem postupka javne dražbe i ulaganja od 135,5 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu dodijeljeno je 2x105 MHz, čime je zadržao vodeći položaj prema udjelima u spektru za mobilnu mrežu.

Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina te počinju važiti od 19. listopada 2024. godine.

Uspješan završetak javne dražbe spektra još je jedan dokaz predanosti Hrvatskog Telekoma daljnjoj izgradnji mobilne mreže, dodatnom poboljšanju kapaciteta već vodeće mreže te osiguravanju još bolje kvalitete i najboljeg korisničkog iskustva na tržištu.

Osnažen vodeći položaj mreže

Hrvatski Telekom ostaje predan svojim planovima za ulaganja u kvalitetu mreže, razvoj 5G mreže i uvođenje optičke infrastrukture.

U skladu s time, HT je fokusiran na izgradnju svoje optičke infrastrukture diljem Hrvatske, a pokrivenost FTTH-om (fiber-to-the-home) povećali smo za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Pritom je optička gigabitna infrastruktura Hrvatskog Telekoma već sada višestruko veća u odnosu na najbližeg konkurenta.

  • +48
Hrvatski Telekom, Magenta LogIn Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U segmentu mobilnih telekomunikacija Hrvatski Telekom usredotočen je na razvoj 5G mreže i pripremu kapaciteta za ljetnu sezonu. Krajem prvog tromjesečja 51,5 posto stanovništava pokriveno je 5G mrežom te je ona prisutna u 108 gradova i općina. Na početku 2023. godine mobilna mreža Hrvatskog Telekoma ponovno je proglašena najboljom te je osvojila tri Ookla® Speedtest Awards™, i to za najbolju mobilnu mrežu, najbržu mobilnu mrežu i najbolju pokrivenost mobilnom mrežom. U istraživanju mjerenja kvalitete usluga u mobilnim mrežama, koje je proveo regulator HAKOM, mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj.

Uz osiguravanje najboljeg iskustva mreže, Hrvatski Telekom veliki naglasak stavlja na daljnje poboljšanje zadovoljstva korisnika, prema kojem je već najbolji na tržištu. Tome svjedoči i nedavno objavljeno godišnje izvješće regulatora o sporovima korisnika za 2022. godinu, a koje pokazuje da je HT najbolji na tom polju.

Provođenje ESG agende

Hrvatski Telekom od 2021. godine koristi električnu energiju u potpunosti iz obnovljivih izvora, a s ciljem ostvarivanja ambicioznih okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) ciljeva, povećana je energetska učinkovitost mreža te je HT nedavno pokrenuo i novu platformu 'Poziv koji ne propuštaš', usmjerenu na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo.

Privlačan program povrata kapitala za dioničare

Strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma su 23. ožujka 2023. godine predložili Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2022. godine na način da se dio neto dobiti koji iznosi 86.631.479,00 eura upotrijebi za isplatu dividende dioničarima i to u iznosu od 1,10 eura po dionici. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto, što je rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom. Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

  • +6
Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U prvom tromjesečju 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 85.299 dionica Društva, čime je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 2,1 milijun eura.

Neizmijenjeni izgledi za 2023.

U 2023. godini cilj jest nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

'Prvo tromjesečje obilježili su pozitivan razvoj poslovanja i dobri financijski rezultati, a povećanje prihoda u svim ključnim kategorijama odražava našu predanost kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja i ostvarivanju cilja profitabilnog i održivog rasta.

Dodatno smo ojačali vodeću poziciju osvojivši nagrade i priznanja za najbolju mobilnu mrežu. Također, osvojivši najveći udio radiofrekvencijskog spektra na nedavnoj javnoj dražbi, Hrvatski Telekom je osigurao preduvjete za superiornost mobilne mreže i u budućnosti, a istodobno smo uplatom od 135,3 milijuna eura pružili podršku državnom proračunu. Nastavili smo proširivati svoju već daleko najveću optičku infrastrukturu u zemlji, koju gradimo ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima, čime osiguravamo da svatko ima priliku napredovati i razvijati se zahvaljujući digitalizaciji. Naša predanost stalnom poboljšanju korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika rezultirala je novim rekordnim ostvarenjima.

U godini koja će s gospodarskog i poslovnog stajališta nedvojbeno biti zahtjevna, ostajemo usredotočeni na davanje podrške našim korisnicima, gospodarstvu i cijelom društvu. Nastavit ćemo svojim korisnicima osiguravati najbolju mrežu i korisničko iskustvo te davati svoj doprinos ostvarenju rastućih potreba Hrvatske za ubrzanom digitalizacijom, pritom istodobno stvarajući vrijednost za naše dioničare.'