MILOŠEVIĆ U 'OTVORENOM'

'Dečki na vlasti uveli su porezni ringišpil'

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 03.10.2014 09:24
  • Objavljeno 03.10.2014 u 09:24
Domagoj Ivan Milošević

Domagoj Ivan Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Domagoj Ivan Milošević, Ivo Jelušić, Davor Škrlec i Vuk Vuković gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno, pokušali su naći odgovore na pitanja o uzrocima ovog pada, o tome kakva je naša industrijska strategija te koje su prognoze do kraja godine

Državni zavod za statistiku objavio je da je hrvatska industrijska proizvodnja u kolovozu pala za čak 4,7 posto na godišnjoj razini, što je najviše u proteklih 15 mjeseci. Iznenadilo je to i najpesimističnije analitičare. Pad industrijske proizvodnje Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, veže uz umjerene temperature ovog ljeta: manje su se palili klima uređaji i manje su se konzumirala pića kao osvježenje.

Domagoj Ivan Milošević, zastupnik HDZ-a, rekao je u HTV-ovoj emisiji kako industrija, da bi prosperirala mora imati pozitivnu poslovnu klimu, povoljan trošak investiranja i tržište. 'Mene zapanjuju trendovi. Sposobnost zamjenjivanja teza kod SDP-a je nevjerojatna, građani žive sve teže, gospodarstvo je na dnu. Dečki na vlasti uveli su porezni ringišpil, ne zna se kad će netko iz vlade uvesti neki novi porez', smatra Milošević.

Ivo Jelušić, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (SDP) naglasio je da je riječ tek o jednom mjesecu koji bilježi pad industrije, treba pričekati kraj godine koji će pokazati stvarno stanje. Istaknuo je kako rast izvoza i pad nezaposlenosti pokazuju da u hrvatskom gospodarstvu postoje i neki pozitivni pomaci. Svjestan je da Hrvatska bilježi pad BDP-a, međutim, kaže, dvije i pol godine pada pod SDP-ovom vladom, a četiri i pol godine pod HDZ-ovom. Puno toga je naslijeđeno, naglasio je Jelušić.

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu (ORaH) mišljenja je da Hrvatska treba ulagati u mala i srednja poduzeća i inovacije. Upravo njima država treba pomoći kroz strogo pravno regulirane potpore i fiskalne mjere. Nužna nam je industrijska strategija, vizija, koja bi bila puno sažetija, razumljivija i koja bi davala generalne smjernice. No, smatra, kako je prije industrijske strategije trebalo donijeti niskougljičnu strategiju i strategiju održivog razvoja. Hrvatska bi se trebala specijalizirati za 'niše' gdje može svojim znanjem biti konkurentna, primjerice, digitalnu ekonomiju i elekrotehničku industiju.

Predavač Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Vuk Vuković rekao je kako istraživanja pokazuju da korupcija destimulira razvoj lokalne zajednice. Zbog toga je on protiv različitih strategija koje mogu otvarati prostor lokalnim političarima za koruptivne radnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!