130 GODINA PČELARSTVA U HRVATSKOJ

Dani meda u Osijeku i Zagrebu

07.10.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatski pčelari obilježavaju 130 godina našeg pčelarstva nizom manifestacija. U četvrtak su u Zagrebu otvoreni 10. dani meda, sa 50 pčelarskih štandova na Trgu bana Jelačića, a u petak i Dani meda u Osijeku, koji se smatra kolijevkom hrvatskog pčelarstva

Na prijedlog Bogdana Penjića, 1879. godine osnovana je prva pčelarska udruga - Slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku - a dvije godine kasnije i Slavonska pčela, edukativni list, čiji je urednik bio do svoje smrti 1918. godine. Školovao se u Zagrebu i Austriji, a nedugo nakon povratka nabavio je prvu košnicu džirzonku i na svom pčelinjaku okupio pčelare iz Osijeka i okolice te ih je teoretski i praktično upoznavao s novom, naprednom tehnologijom pčelarenja. Organizirao je i putujuće učitelje pčelarstva, a časopis Slavonska pčela besplatno su dobivale škole, udruge i pojedinci. U društvu je osnovao odbor za nabavu pčelarskih potrepština, jer je najbliža trgovina takvim materijalom bila u Beču ili Budimpešti. Organizirao je odlaske pčelara na međunarodne izložbe - u Beč i Trst 1882. godine, u Bruxelles 1888. godine, u Budimpeštu 1889. godine i tako dalje. Uz više od 500 članaka u glasilu, napisao je i objavio dvije knjige - Med u kući i Napredno pčelarstvo. Časopis se danas zove Hrvatska pčela, a izdaje ga Hrvatski pčelarski savez.

Zagrepčani i Osječani tijekom četverodnevne manifestacije mogu pregledati ponudu raznih vrsta meda i proizvoda od meda, degustirati ih i slušati predavanja.

Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, u Osijeku očekuje dolazak pčelara iz cijele Hrvatske, jer će se obilježiti 130 godina od izlaženja prvog broja časopisa Hrvatska pčela. Prvi urednik tog časopisa bio je Osječanin Bogdan Penjić, po kojemu se zove najvažnija hrvatska pčelarska nagrada, koja će se dodijeliti zaslužnim pčelarima na Danima meda u Osijeku.

'Naš časopis jedan je od pet najstarijih pčelarskih časopisa u Europi i svijetu i zato smo ove godine organizirali vrlo raznolik program obilježavanja', rekao je Kranjec.

Na infopultu HPS-a u petak 7. listopada od 15.30 do 17 sati posjetitelji sajma razgovarat će s prim. mr. sc. Josipom Lončarom, dr. med, o karakteristikama i blagotvornim učincima meda, propolisa i matične mliječi te njihovoj upotrebi u apiterapiji. U subotu 8. listopada od 11 do 12 sati docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Donatela Verbanac objasnit će građanima nutritivna svojstva pčelinjih proizvoda.

Uoči Dana meda Hrvatska gospodarska komora organizirala je 16. državno ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, 10. ocjenjivanje pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te 7. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Ernest Nad, voditelj odjela za poljoprivredu osječko-baranjske HGK, kaže da je ove godine od ukupno 12 vrsta meda na ocjenjivanje stiglo 169 uzoraka sortnog meda iz cijele Hrvatske, 25 vrsta pića na bazi meda i 51 pakiranje – pripravaka za poboljšanje zdravlja i suvenira. 'To je dosad najbrojniji odaziv pčelara', naglasio je Nad.

Osječki dio manifestacije održava se na sajamskom prostoru Pampas, u okviru Jesenskog sajma, a na glavnom osječkom trgu postavljeno je dvadeset pčelarskih štandova za mlade. S medom će se upoznati djeca iz osam škola Osječko-baranjske županije. Od trga do Pampasa organiziran je besplatan prijevoz tramvajem.