ZAŠTITA POTROŠAČA

Ljudska mašta nema granica u patvorenju meda, EU priprema nova pravila označavanja

03.02.2023 u 22:31

Bionic
Reading

Ministri poljoprivrede EU-a ponovili su svoj poziv Europskoj komisiji da revidira zakonodavstvo o označavanju mješavina meda i zaštiti proizvođače i potrošače pri odabiru ovog proizvodima u prodavaonicama

Okupljeni ovoga tjedna u Bruxellesu, ministri poljoprivrede EU-27 ponovili su poziv koji su uputili u siječnju 2020. zajedničkom izjavom kojom su pozvali Komisiju da revidira takozvanu Direktivu EU-a o medu.

Prema njihovim riječima, potrebno je izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se poboljšala sljedivost meda, posebice kada se miješa s medom iz različitih dijelova svijeta, piše Euroactiv.

EU uvozi 40 posto meda iz država koje nisu članice EU-a poput Kine, Ukrajine i Argentine jer one nude vrlo niske cijene za kilogram meda. U 2021. cijena kineskog meda je iznosila 1,36 eura, a za ukrajinski je trebalo izdvojiti 1,89 eura. Za usporedbu, cijena u Francuskoj je dostizala između 10 i 30 eura.

Prema važećim pravilima EU-a, na teglicama s medom mora biti naznačena točna zemlju podrijetla ako med dolazi iz jedne zemlje. Međutim, to nije slučaj za mješavine koje sadrže med različitog podrijetla, što potrošačima otežava saznanje pravog podrijetla meda.

Oznake uključuju: 'mješavina meda iz zemalja EU i zemalja izvan EU', 'mješavina meda podrijetlom iz EU' ili 'mješavina meda koja nije podrijetlom iz EU'.

Ministri naglašavaju da je ovo označavanje štetno za potrošače i proizvođače. Slovenska delegacija ukazala je da trenutna pravila označavanja porijekla stavljaju proizvođače meda iz jedne zemlje, u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače mješavina.

Mađarski ministar poljoprivrede Sándor Fazekas dodao je da 'nema smisla štititi kukce oprašivače ako Europska unija nije u stanju zaštititi vlastite pčelinje proizvode i pčelare'.

Slovenija je uz potporu 19 drugih država članica pozvala na promjenu zakonodavstva EU-a o medu. 'Na etiketi bi trebala biti navedena svaka zemlja podrijetla s udjelom u kojem se nalaze u smjesi, što će povećati profitabilnost sektora i vratiti povjerenje potrošača u naše proizvode', objasnila je slovenska ministrica Irena Šinko.

Francuska, gdje se uvozi više od 70 posto nacionalne potrošnje meda, već je poduzeča mjere na svom na svom terenu. Med pakiran u Francuskoj sada mora biti označen nazivima svih zemalja podrijetla u silaznom redoslijedu prema postotku sadržaja, prema nedavno usvojenoj uredbi.

Na sastanku ministara je istaknuto da će jačanje zakonodavstva pomoći u borbi protiv prevara, jer je med sada jedan od najčešće falsificiranih proizvoda u svijetu.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski najavio je da će Komisija iskoristiti tekuću reviziju marketinških standarda u okviru strategije EU od polja do stola kako bi pokrenula procjenu utjecaja i vrlo brzo izradila zakonski prijedlog.