PRODAJA ILI PLAN B?

Danas se otvaraju ponude za škverove

19.05.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Danas u 14 sati istječe rok za privatizaciju šest državnih škverova, nakon čega će u Hrvatskom fondu za privatizaciju biti javno otvorene prispjele ponude. Manji broj otkupljenih dokumentacija i slab interes za dubinsku analizu poslovanja škverova upućuje na još jedan neuspješan pokušaj privatizacije. Uoči otvaranja ponuda, jedini sigurni ponuđač samoborska je tvrtka DIV, iz koje su potvrdili predaju ponude za jedno brodogradilište

U drugom krugu privatizacije hrvatskih škverova po posebnim uvjetima, za jednu kunu, ponuđeni su većinski udjeli u četiri brodogradilišta - 83,32 posto dionica u riječkom 3. maju, 95,24 posto dionica u Brodotrogiru, 99,54 posto posto dionica u Kraljevici i 99,78 posto dionica u Brodograđevnoj industriji Split.

Po nominalnoj cijeni prodaju se udjeli u dva brodogradilišta - poslovni udjel koji čini sto posto temeljnog kapitala Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata po početnoj cijeni 18,16 milijuna kuna te većinski udjel od 59,25 posto pulskog Uljanika za koji je početna cijena 397,49 milijuna kuna.

Natječaj je raspisan 13. veljače, s rokom podnošenja ponuda do 19. travnja, a Vlada je sredinom travnja produžila rok do 19. svibnja kako bi se potencijalnim investitorima omogućilo dodatno vrijeme za snimanje stanja i kvalitetnu pripremu dokumentacije.