Vremenska prognoza

Danas kiša, susnježica i snijeg, pogledajte što vas čeka za vikend

29.11.2017 u 07:09

Bionic
Reading

Pretežno oblačno s povremenom kišom, najprije na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru, a najkasnije, tek navečer i u noći, na krajnjem istoku i jugu gdje će danju biti i sunčanih razdoblja

Uz pad temperature većinom u višem gorju susnježica te snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Na Jadranu i uz njega kiša može biti obilnija, mjestimice uz izraženije pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i vrlo jako jugo, na sjevernom dijelu krajem dana jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura bit će od 4 do 9, na Jadranu između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih.

Pogoršavanje biometeoroloških prilika bi najprije u najzapadnijim krajevima moglo uzrokovati smetnje kod bolesnika od krvožilnih, plućnih i gastroenteroloških bolesti, te astmatičara i reumatičara. U najistočnijim i najjužnijim dijelovima Hrvatske će razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike djelovati uglavnom na smanjenje koncentracije, pojavu glavobolje i nesanice.

U četvrtak će pak biti promjenljivo i pretežno oblačno mjestimice uz kišu, u gorju te na zapadu unutrašnjosti i susnježicu te snijeg. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, a uglavnom na krajnjem jugu može biti obilna. U gorju se očekuje stvaranje novog snježnog pokrivača.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 30. studenoga 2017. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak, u Dalmaciji ujutro jak južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 2, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna između 3 i 8, a na Jadranu od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih.

Petak će duž većeg dijela obale suh i djelomice sunčan. U subotu i nedjelju će na Jadranu, uz promjenjivu naoblaku, kiša ponovno biti češća na jugu, a podno Velebita može povremeno biti snijega nošenog olujnom burom. Početkom idućeg tjedna oborine će prestati i bura će slabjeti.

  • +15
Snijeg pao u Lici i Gorskom kotaru Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Na kontinentu će se u petak naoblaka u većini krajeva dijelom raskinuti, a slabih oborina, većinom snijega, bit će ujutro ponegdje na zapadu, potkraj dana na istoku.

Za vikend većinom oblačno sa snijegom, pri čemu je stvaranje snježnog pokrivača moguće i u nizinama. Početkom idućeg tjedna stabilizacija vremenskih prilika i razvedravanje, ali ponovno vjerojatno hladna jutra, s temperaturom osjetno nižom od 0 stupnjeva Celzijevih.

  • +17
Na Sljemenu jutros izmjereno 18 centimetara snijega Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL