VREMENSKA PROGNOZA

Napokon suho i sunčano, ali samo do vikenda

27.07.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice kratkotrajna magla, potom umjerena naoblaka, prognoza je za četvrtak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Ljeto se nastavlja ove godine već ustaljenim ritmom pa će i dalje, vrlo vjerojatno, dulja suha i stabilna razdoblja biti samo na srednjem i južnom Jadranu, dok će u sjevernijim krajevima biti znatno promjenjivije, uz prilično varijabilnu temperaturu zraka. Sljedeća jutra, primjerice, u većini Hrvatske bit će najsvježija ovoga srpnja.

U nastavku slijedi detaljnija, aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane meteorologa prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

  • +2
Ljeto, vrućina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno suh, sunčan, ali i razmjerno svjež, ujutro ponegdje i maglovit, zatim uz umjerenu naoblaku i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, a najviša poslijepodnevna oko 24 °C.

Podjednako za srpanj prilično svježe bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također mjestimičnu kratkotrajnu maglu pa vedrinu, koju će ponegdje prolazno 'ukrašavati' mala do umjerena naoblaka, a neki će osjetiti i slab do umjeren jugozapadnjak.

Vjetrovitije će još u noći i ujutro biti u višem gorju te posebice na sjevernom Jadranu, gdje olujni udari bure i tramontane mogu remetiti normalno prometovanje. No već prijepodne će oslabjeti, a poslijepodne će mjestimice zapuhati jugo. Uz umjeren dnevni razvoj oblaka u gorju te sunčani Jadran, temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12 °C, uz more od 15 do 19 °C, a poslijepodne 26, 27 °C, u gorju od 20 do 23 °C.

Unatoč sunčanom, čak većinom vedrom vremenu, vrućina će izostati i gotovo posvuda na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Ponegdje i nakon više od tri tjedna. Ni noć neće posvuda biti topla, ali bit će vjetrovita. Umjerena, često i jaka bura i tramontana oslabjet će tek sutra navečer.

Bura i tramontana pridonijet će umjereno valovitom, često i valovitom moru i na sutra sunčanom jugu Hrvatske, te temperaturi zraka ujutro od 18 do 22 °C, poslijepodne od 28 do 30 °C.

  • +5
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Opet toplije, ali od vikenda i sve nestabilnije

Sljedećih dana toplije, za vikend gotovo posvuda opet i vruće, ali jutra će biti svježa, u unutrašnjosti ponegdje i maglovita, osobito u petak. Vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom u subotu se povećava u gorju i unutrašnjosti Istre, a u nedjelju ne samo gotovo diljem kopnenog područja, nego i na sjevernom Jadranu, gdje se sasvim stabilno vrijeme ne može jamčiti ni u subotu.

No prema jugu će se nastaviti od četvrtka novi niz sunčanih dana, koji će ponovno sve češće biti i vrući, za vikend i s posvuda toplim noćima, uz ponegdje umjeren zmorac, a u nedjelju vjerojatno prevladavajuće jugo.