nove reakcije

Dalić o Agrokoru: Nije bilo nikakve prisile na Todorića

23.09.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je komentirajući u subotu optužbe Ivice Todorića na račun Vlade, odbacila da je takozvani lex Agrokor Todorić potpisao pod prisilom

‘Ja mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima u stvari predstavljaju iskaze odvojenosti jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su Todorić i Uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem ne od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato’, izjavila je Dalić istaknuvši pritom da je taj zahtjev potpisala cijela Uprava Agrokora koja je bila sastavljena od više članova, a ne samo Todorić. 

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD).

‘On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka’, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

I Dalić smatra da lex Agrokor nije protustavan. ‘Lex Agrokor sukladno ustavnim odredbama predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama koje su propisane zakonom. A Ustav u situacijama koje predstavljaju rizik za sigurnost i stabilnost gospodarstva to dopušta’, kazala je.

Pritom je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.