reakcije ministara

Martina Dalić: Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan?

22.09.2017 u 18:38

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kratko je u petak komentirala priopćenje na blogu Ivice Todorića. 'Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan da bi Vlada komentirala, da bih se ja brinula za tuđe blogove? Molim vas', kazala je Dalić novinarima na Markovom trgu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da je obitelj Todorić stvorila Agrokor, ali ga je i upropastila, a Vlada je učinila sve da spasi tvrtke iz koncerna i cijelo gospodarstvo, dok je ministar državne imovine Goran Marić podsjetio da je sam Todorić tražio pomoć od države.

‘Agrokor je stvorila obitelj Todorić; ona ga je, nažalost, očito i upropastila. Hrvatska Vlada je učinila sve što može da spasi i tvrtke iz koncerna i zapravo cijelo hrvatsko gospodarstvo. Donijela je prijedlog zakona koji je gospodin Todorić sam prihvatio da se provodi, i to je to’, kazao je ministar poljoprivrede na upit novinara da komentira objavu Ivice Todorića u kojoj je prozvao Vladu da je povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad tim koncernom.

Na upit novinara je li Vlada manipulirala, odbacio je takve tvrdnje. ‘To što on (Todorić) tvrdi, to je njegov problem’, poručio je Tolušić nakon sjednice Vlade.

  • +9
Tolušić je poručio kako je Todorić sam upropastio Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Na pitanje novinara da komentira optužbe Todorića da je bio pod prisilom i ucjenama, ministar državne imovine Goran Marić kazao je da je ‘bivša uprava Agrokora dovela kompaniju do okolnosti u kojima je sada, u nezavidnu situaciju, ali i sve dobavljače i vjerovnike, a i sam je Todorić tražio pomoć države’.

Naveo je da u Todorićeve motive za optužbe prema Vladi ne može ulaziti, a na pitanje vjeruje li da nova uprava radi dobar posao, Marić je odgovorio da će to pokazati izvješće te da misli da bivša uprava ne bi trebala komentirati rad sadašnje uprave, ‘jer su pokazali kako su radili’.

Novinari su ga pitali ima li kakvih saznanja je li Todorić naštetio ovoj i nekim bivšim vladama, na što je odgovorio ‘a nemojte nagađati, otkud ja znam što Todorić misli ili zna. Znam samo da je otok Smokvicu koristio 20 godina bez naknade i bespravno’.

  • +5
Ministar Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Marić nije želio komentirati zašto se baš danas oglasio Todorić priopćenjem, rekavši: ‘Otkud znam što se Todoriću mota po glavi?’. ’Najvažnije je da Agrokor kao sustav funkcionira, da isplaćuje dobavljačima, da je sezona bila dobra i da je i vjerovnicima i OPG-ovima isplaćeno, a stara uprava to ne bi dozvolila i firma bi otišla u stečaj, a ljudi ostali bez posla’, zaključio je Marić.

 Ivica Todorić u petak je u priopćenju za javnost prozvao Vladu da je povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom te je najavio da će u cilju zaštite vrijednosti ulaganja u Agrokor, radnih mjesta i gospodarstava država u kojima posluje, pokrenuti sve pravne radnje koje su mu na raspolaganju u Hrvatskoj i pred međunarodnim tijelima.