božićni sajmovi

CNN opasno nahvalio Advent u Zagrebu: 'Čista blagdanska čarolija sa zdravom dozom spektakla'

21.12.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Malo što može se mjeriti sa spektakularnim božićnim sajmom u Beču, Kölnu ili Nürnbergu, ali advent je zadnjih godina postao toliko popularan da je i u Moskvi hit nakon što je uvezen iz Strasbourga prije samo sedam godina. Sajam u švicarskom Baselu ima tek 42 godine tradicije, a onaj u kanadskom Torontu u deset godina, koliko postoji, izrastao je u najveći božićni sajam u Sjevernoj Americi. Nakon tri godine vladavine Zagreba titula najljepšeg prema izboru organizacije European Best Destinations ove godine pripala je božićnom sajmu u Budimpešti

Božićni šoping ne mora značiti samo gužvu u robnim kućama i kupovanje darova putem interneta. Zašto kupovanje ne biste kombinirali s putovanjem, pita CNN, predlažući posjet nekom od 17 'najboljih božićnih sajmova na svijetu, sjajnih mjesta za kupovinu tradicionalnih poklona, čašu kuhanog vina i neponovljiv praznični ugođaj'. Uz tradicionalne adute kao što su sajmovi u Beču, Frankfurtu i Berlinu ili u Pragu i Tallinnu, CNN je istaknuo Zagreb, podsjećajući na činjenicu da ga je European Best Destinations, europska organizacija za razvoj te promociju kulture i turizma u Europi, tri godine zaredom proglašavao najboljim.

CNN nije jedini koji hvali zagrebački Advent. Američki putni magazin za luksuzna i lifestyle putovanja Condé Nast Traveller ove godine uvrstio ga je među 20 najšarmantnijih božićnih sajmova. Lokacija: gotovo cijeli grad. Zašto ga volimo: zato što je čista praznička čarolija sa zdravom dozom spektakla, obrazlaže svoj izbor Condé Nast Traveller. Među deset najboljih u Europi uvrstio ga je britanski Independent, a među 20 najboljih magazin Big 7 Travel...

  • +7
Paljenjem lampica na Zrinjevcu svečano otvoren Advent u Zagrebu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Mada se u sadašnjem obliku i dimenzijama našao tek zadnjih godina, advent u našoj metropoli prošle godine privukao je 141.000 turista, 11 posto više no prethodne godine, a sudeći po gužvama u gradu, novi rekordi očekuju se i ove sezone. Zagrebački sajam nije toliko velik ni toliko glamurozan da može privući četiri milijuna posjetitelja, koliko ih se na kraju adventa zbraja u Kölnu, 3,5 milijuna u Beču, isto toliko u Dortmundu, 2,5 milijuna u Bruxellesu ili dva milijuna u Nürnbergu, no dovoljno je zanimljiv da su ga zapazili u Europi, u sve većoj konkurenciji u kojoj se samo u Njemačkoj organizira 1400 Christkindlmarkta ili Weinachtsmarkta (samo ih je u Berlinu 80). Sajmovi obično traju četiri tjedna, do Badnjaka, s izuzetkom Krakova, Bruxellesa ili Praga, u kojima su otvoreni i nakon Nove godine, a u Zagrebu do sedmoga siječnja.

Malo se što može mjeriti sa spektakularnim božićnim sajmom u Nürnbergu, ali advent je zadnjih godina postao toliko popularan da je i u Moskvi hit nakon što je uvezen iz Strasbourga prije samo sedam godina. U švicarskom Baselu ima tek 42 godine tradicije, a onaj u kanadskom Torontu u deset godina, koliko postoji, izrastao je u najveći božićni sajam u Sjevernoj Americi. Skrojeni po europskom receptu, božićni su festivali rašireni od Amerike do Azije. Park prirode Gardens by the Bay u središtu Singapura u ovo doba pretvoren je u tipičnu božićnu bajku, dok sajam u finskom stilu na Stanley Plazi u Hong Kongu godišnje privuče 300.000 turista.

Nürnberg Christkindlesmarkt jedan je od najpopularnijih božićnih sajmova na svijetu s više od dva milijuna posjetitelja godišnje Izvor: tportal.hr / Autor: Xplore Wonderworld

Britanski Birmingham ima svoj tradicionalni Frankfurtski božićni sajam, hvaleći se da je 'najveće autentično predbožićno njemačko feštanje' izvan Njemačke i Austrije. Britanci su mu ipak dali malo svoga štiha, obogativši ga golemom glavom 'raspjevanog losa' (najveće vrste jelena s područja Kanade, Aljaske i Skandinavije) ispred samih vrata gradske vijećnice. Mada ne priznaju ništa osim svojih božićnih slastica, Talijani na firentinskom sajmu ipak su dodali malo njemačkih štrudla i paprenjaka. Uz kuhano vino, posjetitelji u Dortmundu piju kuhano pivo (nemaju uzalud 550 godina tradicije proizvodnje piva), čekajući na komadić najvećeg voćnog kruha (Stollen) na svijetu, a koji se dolaskom adventa može naći i u nekim našim supermarketima.

Nekadašnja predbožićna okupljanja prijatelja na europskim trgovima uz kuhano vino i medenjake danas su velika zabavišta za veliku i malu djecu, s vrtuljcima, klizalištima, svjetlosnim spektaklima, orašarima, nastupima svih vrsta pjevača, žonglerima, čak i prigodnim zoološkim vrtom kao u srcu Stockholma, u kojem kupovinu poklončića možete kombinirati s razgledanjem nordijskih vrsta jelena. U Dortmundu djeca čitaju poeziju i uživaju u lutkarskom teatru. Kopenhaški zabavni park Vrtovi Tivolija otvoren je cijele godine, pa se u adventsko vrijeme samo ušminka u božićnom stilu. Gdje je tu Božić, drugo je pitanje.

Deset najljepših božićnih sajmova u Njemačkoj Izvor: tportal.hr / Autor: top 10

Sve je počelo u srednjovjekovnoj Europi, na području današnje Njemačke i Austrije te na tlu Francuske. Između Dresdena i nekih drugih gradova traje tiho nadmetanje oko toga čiji je božićni sajam najstariji u svijetu. Onaj u Strasbourgu oglašava se kao prvi, ali njegov Christkindelsmärik seže 'samo' do 1570., pa se to ipak odnosi na francuski teritorij. Primat zato pripada dresdenskom Striezelmarktu, organiziranom 1443. godine kao jednodnevna fešta ispred gradske vijećnice. Izazivač Dresdenu je Tallinn jer je iste godine prije gotovo šest stoljeća okitio jelku na glavnom gradskom trgu. Austrijanci pak tvrde da je najstarija njihova Božićna bajka u Beču, označavajući kao početak tradicije sajam iz 1298. godine. München se pak hvali prvim sajmom održanim 1310., Frankfurt prvom feštom 1393. godine.

Bilo kako bilo, Strasbourg smatra sebe 'božićnom prijestolnicom', raširenom na 12 lokacija i s okićenim drvcem na središnjem gradskom trgu Kleber, koje veličinom i raskoši, kažu, može posramiti ono razvikano u njujorškom Rockefeller centru.

Marché Noel, božićni sajam u Strasbourgu Izvor: tportal.hr / Autor: France 3 Grand Est

Ali Christkindelsmärik ima i svoju tragičnu stranu. Prije godinu dana islamski ekstremist Cherif Chetatt u terorističkom je napadu revolverom i nožem usmrtio petoro i ranio 11 nedužnih posjetitelja te je uhvaćen i ubijen nakon dva dana potjere u kojoj je sudjelovalo 700 francuskih policajaca. Sajmu na berlinskom Breitscheidplatzu trebalo je također vremena da se oporavi nakon što se tuniski azilant Anis Amri 2016. zaletio kamionom u gomilu, pokosivši 12 i ranivši 56 osoba, a napadač u bijegu ubijen je četiri dana kasnije nedaleko od Milana u vatrenom okršaju s policijom.

I čiji je advent ove godine najljepši? To je budimpeštanski sajam - European Best Destinations izabrao ga je na temelju rekordnog broja od 280.000 glasova putnika s različitih strana svijeta, srušivši višestruko rekord od 40.000, koliko se zadnji put glasalo za Zagreb. Među 20 najljepših uvijek se nađe bečki Christkindlmarkt ili onaj u Kölnu, ali među najbolje su prvi put ušli i skromni sajmovi u Novom Sadu, britanskom Bathu i rumunjskom gradu Cluj-Napoca. Nakon tri godine zaredom Zagreb se više nije imao pravo natjecati, ali zbog toga ili bez obzira na to, krunu najljepšeg prepustio je Tallinnu, a ove sezone mađarskoj prijestolnici.