za četiri posto

Cijene nafte pale peti tjedan zaredom

26.06.2017 u 09:49

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, već petoga zaredom, te zaronile na najniže razine u 10 mjeseci jer OPEC-ovo smanjenje proizvodnje nije značajnije umanjilo neravnotežu između ponude i potražnje

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,9 posto, na 45,54 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 43,01 dolar.

Pad cijena nafte pet tjedana zaredom nije zabilježen od kolovoza 2015. godine, a posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta proizvodnje.

Pritom su polovicom tjedna cijene crnog zlata zaronile na najniže razine od kolovoza prošle godine. Ipak, do kraja tjedna uspjele su ublažiti tjedne gubitke.

Od početka godine cijene su nafte pale oko 20 posto, pa im prijeti najveći pad u prvom polugodištu u posljednjih 20 godina. I to, unatoč dogovoru OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da do kraja ožujka iduće godine drže smanjenu proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno.

No, dok većina članica OPEC-a smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, kao i u Libiji te Nigeriji koje su članice OPEC-a ali su izuzete iz sporazuma o smanjenju proizvodnje.