IZA ZATVORENIH VRATA

Cijene nafte blizu 84 dolara, izvješće WSJ-a podiglo prašinu

03.03.2023 u 19:36

Bionic
Reading

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 84 dolara nakon što je opovrgnuto izvješće Wall Street Journala da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) razmatraju izlazak iz OPEC-a i veću proizvodnju nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 71 cent u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 84,04 dolara. Nakon objave WSJ-evog izvješća bila se spustila na 83,18 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 77,59 dolara. WSJ-ovo izvješće bilo ga je spustilo na 76,64 dolara.

Prašinu je danas na tržištu podiglo izvješće Wall Street Journala da Ujedinjeni Arapski Emirati iza zatvorenih vrata razgovaraju o izlasku iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i o povećanju proizvodnje.

Cijene su snažno pale nakon objave izvješća, koje je ubrzo demantirao izravno upućeni izvor, rekavši da je "daleko od istine".

OPEC i njegovi partneri od studenoga smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili potražnji i stabilizirali cijene.

Strahovalo se da bi izlazak Ujedinjenih Arapskih Emirata iz OPEC-a mogao utjecati na taj dogovor, budući da UAE i Saudijska Arabija imaju značajne rezervne kapacitete za proizvodnju nafte, objasnio je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Uteg cijenama bila je danas i izjava člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Pierrea Wunscha da bi se ključna kamatna stopa u eurozoni mogla popeti i do četiri posto, ako se temeljna inflacija zadrži na visokoj razini.

  • +8
Nedaleko Dugog Sela u polju počela je iz tla izbijati nafta Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Potporu cijenama pružaju pak podaci iz Kine koji signaliziraju oporavak drugog gospodarstva svijeta nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida.

Tako je aktivnost u kineskom uslužnom sektoru u veljači porasla najsnažnije u šest mjeseci, pokazalo je u petak istraživanje Caixina i S&P Globala. Porasla je i akativnost u industriji, najbržim tempom u više od deset godina.

Kineski uvoz ruske nafte morem trebao bi u ožujku dosegnuti najvišu razinu otkada se prate podaci, navodi Reuters procjene trgovaca.

Najveći svjetski uvoznik nafte sve je ambiciozniji u ciljevima rasta za ovu godinu koji su se u međuvremenu popeli na šest posto, rekli su izvori uključeni u ovotjedne rasprave.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njegovih članica porasla 45 centi, na 83,20 dolara.