POTRAŽNJA ZA 'CRNIM ZLATOM'

Cijene nafte prošloga tjedna pale oko četiri posto, u SAD-u ponovno zavladala nervoza

20.02.2023 u 07:26

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 4 posto, nakon znatnog rasta tjedan dana prije, jer trgovci očekuju usporavanje rasta američkog gospodarstva, a time i potražnje za 'crnim zlatom'

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 3,9 posto, na 83,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto, na 76,34 dolara. Cijene su izgubile znatan dio dobitaka od prethodnoga tjedna, kada su porasle oko osam posto nakon što je Rusija najavila da će u ožujku proizvoditi manje nafte, za 500.000 barela dnevno, što čini otprilike pet posto ukupne proizvodnje.

No, prošloga je tjedna objavljeno da ruski proizvođači procjenjuju da neće smanjivati izvoz, unatoč najavi vlade.

Cijene nafte prošloga su se tjedna našle pod pritiskom ponajviše zbog toga što je sve jasnije da će američka središnja banka nastaviti povećavati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. To će, dakako, usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnju za naftom.

Dva dužnosnika Feda upozorila su u četvrtak da banka mora još podići troškove zaduživanja da bi se inflacija spustila na željenu razinu. Analitičari su njihove izjave protumačili kao najavu agresivnijeg podizanja kamatnih stopa, strahujući za gospodarstvo i potražnju za naftom.

'Ponovo je zavladala nervoza zbog povećanja kamatnih stopa', kazao je Stephen Brennock iz PVM-a. A da potražnja u SAD-u već sada nije impresivna pokazalo je izvješće prema kojemu su zalihe sirove nafte prošloga tjedna porasle za čak 16,3 milijuna barela, na 471,4 milijuna barela, najvišu razinu od lipnja 2021. godine.