potražnja raste, ali...

Zlato opet na novom rekordu, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Evo zašto

17.04.2023 u 22:36

Bionic
Reading

Vrijednost zlata sredinom pandemijske 2020. godine dosegla je povijesni vrhunac, no kako stvari sada stoje, uskoro će pasti i novi rekord. Ipak, uzlazni trend cijene žutog plemenitog metala je na klimavim nogama

Zlato je postalo traženije nego ikad prije. Samo od početka ove godine poskupjelo je 12 posto, čime je njegova vrijednost debelo ispred svih plemenitih metala. Do rekordne cijene od 2075 dolara u 2020. nedostaje mu još samo malo, a tehnički gledano, puno parametara govori u prilog tome da će taj rekord i srušiti. Da će zlato potencijalno imati rekordno visoku vrijednost, smatraju i mnogi promatrači na tržištu, a do novih visina moglo bi se katapultirati već u nadolazećim tjednima.

No zašto je baš sada zlato toliko popularno među ulagačima? Tržišni stručnjaci u vremenima veće potražnje za plemenitim metalima vole reći da je ono 'sigurna luka' u nesigurnim vremenima. To je bilo vidljivo i za vrijeme bankarskih turbulencija u ožujku. Ulagači su bježali od nesigurnih ulaganja u dionice te su se okrenuli zlatu.

No posljednjih dana i tjedana odvraćanje od dionica ponovno je palo u drugi plan. Kako piše Tagesschau, njemački indeks DAX nedavno je zabilježio najvišu razinu od siječnja 2022. te se čak približio rekordnoj razini od iznad 16.000 bodova. Zašto vrijednost zlata ipak raste unatoč činjenici da ulagači sada ne bježe od rizičnih ulaganja?

Sudbina ovisi o američkim kamatnim stopama

Američka središnja banka (FED), prema podacima FEDWatch Toola CME Grupe, približava se kraju svog ciklusa povećanja kamatnih stopa. Tržište trenutačno bilježi samo blag porast stope od 25 baznih bodova, dakle sa stope od 5,0 na 5,25 posto.

Prvo smanjenje kamatnih stopa očekuje se već u srpnju. Već pred kraj godine američka ključna kamatna stopa trebala bi biti znatno niža. Razlog za takve optimistične procjene najnoviji su ekonomski podaci iz SAD-a – pregrijano tržište se hladi, a cijene u proizvodnji, koje znatno utječu na potrošačke cijene, u ožujku su porasle samo 2,7 posto u odnosu na godinu prije, što je znatno niže od prvotnih projekcija.

Zlato Izvor: Profimedia / Autor: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

Upravo zbog sve glasnijih najava o ublažavanju FED-ove restriktivne monetarne politike cijene zlata dvostruko jačaju. Kao prvo, zlato profitira od sadašnjih projekcija američkih kamatnih stopa jer kad one stagniraju ili padaju, taj plemeniti metal postaje privlačniji. Pored toga, takve špekulacije snažno utječu na devizni tečaj. Povećani izgledi za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u opterećuju tečaj dolara u odnosu na druge valute. Međutim, ako vrijednost dolara padne, to će sniziti cijenu zlata na izvandolarskom tržištu, što onda pak povećava potražnju za njime.

Crno zlato moglo bi stati na put žutom

No postoje i drugi akteri na tržištu koji bi mogli pomrsiti planove FED-a - Organizacija država izvoznica nafte i njihovi saveznici (OPEC+). Otkako je OPEC+ najavio smanjenje proizvodnje nafte počevši od svibnja, cijene nafte ponovno su značajno porasle, a one te općenito cijene energije u najvećoj mjeri utječu na potrošačke cijene. Dijelom bi se to moglo odraziti i na inflaciju, što onda dovodi u pitanje smanjenje američkih kamatnih stopa. No šef FED-a Jerome Powell inzistira na tome da će se konačna niža kamatna stopa, nakon što je dosegnemo, još dugo zadržati.

Hoće li stoga cijena zlata pasti do kraja godine? Stručnjaci iz njemačke DWS grupe Deutsche Banka očekuju prva smanjenja američkih stopa zbog svega navedenog tek u drugom kvartalu iduće godine. Kako kažu, borba protiv inflacije još nije gotova, pa će američka središnja banka vjerojatno još neko vrijeme nastaviti svoju restriktivnu monetarnu politiku.

Analitičari tržišta sirovina u Commerzbanku, Carsten Fritsch i Thu Lan Nguyen, imaju sličan stav, zbog čega su i skeptični prema nesmetanoj ulaznoj putanji cijene zlata te ponovno očekuju korekciju. Prema njihovu mišljenju, njegov najnoviji skok nije održiv te će cijena pasti na 1900 dolara po unci. Zaključak je da s razlogom postoje sumnje u skoru labavu monetarnu politiku SAD-a te da bi se procjene o padu stopa ove godine mogle pokazati pogrešnima, što bi također moglo značiti da se zlato neće dugo zadržati u ovom visokom cjenovnom rangu.