FINANCIJSKO RESTRUKTURIRANJE

Četiri tvrtke žele strateški investirati u Badel 1862

24.05.2016 u 16:14

Bionic
Reading

Đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa iskazale su interes da postanu strateški investitori u društvu Badel 1862, priopćila je u utorak uprava te kompanije za proizvodnju pića

Te tvrtke javile su se na Badelov poziv za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe. Poziv strateškim investitorima objavljen je 11. svibnja ove godine, a rok za njihovu dostavu ponuda bio je 23. svibnja.

Međuresorno Povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel 1862 na svojoj sjednici održanoj u utorak otvorilo je četiri pisma namjere, utvrdivši ako su interes za ulaganje u tu tvrtku iskazali đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa.

Ta četiri ponuditelja, navodi se u priopćenju Uprave Badela, ulaze u daljnji postupak za odabir strateškog investitora društva u okviru postupka predstečajne nagodbe, a o čemu će se redovito informirati javnost. Odabrani strateški investitori zajedno bi s Upravom Badela trebali utvrditi potrebne mjere financijskog i operativnog restrukturiranja kompanije.

U pozivu strateškim investitorima stajalo je kako Uprava Badela pridržava pravo komunicirati potencijalne strateške investitore prema svom odabiru, bez posebnog obrazloženja, kao i da ima pravo na konačan odabir strateškog investitora koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će se utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja Badela 1862.

Inače, taj proizvođač vina i alkoholnih pića prošlu je godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka. Uprava u financijskom izvješću napominje kako je Badel 1862 u prošloj godini još uvijek poslovao u uvjetima predstečajne nagodbe, ali i kako je 'tijekom 2015. godine provedba usvojenog programa restrukturiranja (Badel Restructuring Concept - BRC) dovršena po svim elementima plana koji ne ovise o preduvjetu sklapanja predstečajne nagodbe i to vlastitim snagama'.

Po podacima iz financijskog izvješća, Badel 1862 je prošle godine ostvario poslovne prihode u iznosu 314 milijuna kuna, što je 10 posto više nego godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje porasli za 5 posto, na 296,2 milijuna kuna.

Povećanje ukupnih prihoda generirano je rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od 4 posto, a u izvozu od čak 18 posto u odnosu na 2014. godinu.

Cijena dionice Badela 1862 na Zagrebačkoj burzi u utorak oko 13 sati bila je u plusu 12,77 posto, dosegnuvši 21,99 kuna, što je njezina najviša razina od početka ožujka. Njome je do tada ostvareno 76.000 kuna prometa.