SLUČAJ CENTAR BANKE

Česi uplatili novce na krivi račun, Linić slao ljutita pisma

Bionic
Reading

Iako je operacija spašavanja Centar Banke u koju putem dokapitalizacije ulazi češka grupacija J&T izgledala kao dovršena stvar situacija se neočekivano zakomplicirala. Pozivajući se na neslužbene izvore bliske Centar banci, Jutarnji list piše da su češki investitori prvih 75 milijuna kuna za dokapitalizaciju uplatili na krivi račun.

Umjesto na bankovni račun za posebnu namjenu, takozvani escrow account, novac je sjeo na običan transakcijski račun. Iz toga proizlazi da se novac koji je češki J&T uplatio može koristiti i u neku drugu svrhu, a ne samo u dokapitalizaciju Centar banke. Ako nije riječ tek o zabuni s odabirom računa na koji će se sredstva uplatiti, to baca ozbiljnu sumnju na stvarne namjere J&T-ja u da uđu u vlasništvo male banke pred financijskom propašću, piše Jutarnji list

Pozivajući se na neslužbene izvore, list piše kako postupcima čeških investitora nije zadovoljan ni ministar financija Slavko Linić koji im je prošlog petka uputio pismo u kojem im je poručio kako je neugodno iznenađen njihovim upornim inzistiranjem u ponovnom postavljanju uvjeta prodaje Centar banke. Naime, Česi svoje sudjelovanje u dokapitalizaciji Centar banke uvjetuje time da Državna agencija za sanaciju banaka i štednih uloga (DAB) otkupi ukupni kreditni portfelj Centar banke financiran iz sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Linić u pismu ponavlja da im je na sastanku jasno rekao da će, nakon što J&T uđe vlasništvo Centar banke, država kroz dokapitalizaciju otkupiti samo dio kreditnog portfelja i to po fer vrijednosti. Linić navodi kako nije zadovoljan ni time što je iznos dokapitalizacije izglasan na skupštini Centar banke u kolovozu značajno manji nego što je potrebno i manji nego je J&T naveo u Planu restrukturiranja Centar banke koji su predali DAB-u.

Pristane li na uvjete češke banke, Linić smatra da bi u konačnici značilo da je država spasila banku i nekome je jeftino dala.

Večernji list piše kako je HNB dao rok Česima da u utorak do 13 sati novac uplate na pravi račun.