REKORDNA GODINA ZA MILIJARDERE

Carlos Slim povećao prednost pred Gatesom

10.03.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Meksički tajkun Carlos Slim zadržao je status najbogatijeg čovjeka na svijetu. U prošloj godini vrijednost njegovog carstva porasla je za više od trećine, dosegavši 74 milijarde dolara. Slim je povećao prednost pred Bilom Gatesom koji i dalje drži drugo mjesto sa 56 milijardi dolara vrijednom imovinom

Sudeći po najnovijoj Forbesovoj listi svjetskih dolarskih milijardera, potekla godina bila je iznimno uspješna za najbogatije stanovnike planeta. Broj milijardera na listi porastao je za 200 i dostigao rekordan broj od 1210.

Na popisu se nalazi čak šest milijardera povezanih s Facebookom, uključujući Marka Zuckerberga i Seana Parkera. Njima su se pridružili investitori u Facebook Peter Thiel i Yuri Milner te suosnivači Eduardo Saverin i Dustin Moskovitz, koji je sa 26 godina najmlađa osoba na listi.

Najveći gubitnik je osnivač Ikee Ingvar Kamprad, koji je pao s jedanaestog na 162. mjesto, nakon što mu se imovine smanjila sa 17 na 6 milijardi dolara.

Ukupna imovina svih milijardera dostigla je novu rekordnu vrijednost od 4,5 trilijuna dolara. Još uvijek najviše, 413 milijardera, živi u SAD-u. Azija, u kojoj su detektirana 332 milijardera, po prvi put je nadmašila Europu, u kojoj živi samo 300 milijardera.

Najviše azijskih milijardera, njih 115, živi u Kini. U Rusiji živi 101 milijarder, 39 više u odnosu na prošlu godinu. Većina ruskih milijardera koncentrirana Moskvi, u kojoj obitava 79 milijardera, više negoli u bilo kojem drugom gradu na svijetu.

Nakon Rusije, Njemačka je druga europska zemlja na listi sa 52 milijardera, a slijedi Velika Britanija sa 32 milijardera.

10 NAJBOGATIJIH LJUDI S FORBESOVE LISTE:

Carlos Slim, 74 milijarde dolara (America Movil, telekom)

Bill Gates
, 56 milijardi dolara (Microsoft, softver)

Warren Buffett
, 50 milijardi dolara (Berkshire Hathaway, investicije)

Bernard Arnault
, 41 milijarda dolara (LVMH, luksuzna roba)

Larry Ellison
, 39,5 milijardi dolara (Oracle, softver)

Lakshmi Mittal
, 31,1 milijarda dolara (ArcelorMittal, čelik)

Amancio Ortega
, 31 milijarda eura (Zara, moda)

Eike Batista
, 30 milijardi eura (Mining, nafta)

Mukesh Ambani
, 27 milijardi eura (Reliance Industries, petrokemija)

Christy Walton
, 26,5 milijardi kuna (Wal-Mart, maloprodaja)