POJAŠNJENJE U KUKURIKU REDOVIMA

Čačić podržao Linićevo razmišljanje o MMF-u

04.11.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Ono što je Slavko Linić jasno rekao o nužnosti zvanja MMF-a, zbog čega je pokupio simpatije dijela ekonomskih stručnjaka, ali i razljutio stranku i ugrozio ministarsko mjesto, Radimir Čačić ponovio je na nešto ublaženiji način izbjegavajući direktno izgovoriti ukletu kraticu svjetskog financijskog policajca. Danas Čačić, naglašavajući da mu to nije prvi izbor, ne isključuje mogućnost da uključi MMF za spas hrvatskog gospodarstva

U današnjem tjedniku Forum na pitanje novinarke: je li Linić ustvari mislio da, ako je stanje gore nego što sada možemo procijeniti, treba razmisliti o uključivanju MMF-a, Čačić je kazao: 'Što je Linić mislio, morate pitati njega, ali ako on to nije mislio, mogu vam reći da je tako. Prema podacima koje imamo, stanje nije dobro i ne očekujem da će u konačnici biti puno bolje.'

Inače ne pretjerano uzbudljiva predizborna TV sučeljavanja krajem listopada protresla je Linićeva izjava da će 2012. Hrvatskoj vjerojatno trebati MMF-ova pomoć pa mu je stranka sutradan kroz medije i njihove dobro obaviještene izvore okrenula leđa poručivši da je vrh SDP-a iznenađen Linićevim izjavama jer ne planira dovesti MMF. Branko Grčić i Ranko Ostojić reagirali su opaskom da krizu možemo riješiti sami, a Zoran Milanović je nakon nekoliko dana Linićev stav pokušao ublažiti logički nespretnom izjavom da 'ne možete otići na hitnu pomoć, a da prije niste napravili specijalistički pregled', iako je posve jasno suprotno.

Čačić je, čini se, i onda bio najbliži Liniću, tvrdeći da je on samo izrazio svoju bojazan da ćemo možda morati zvati monetarnog policajca jer nemamo cjelovit uvid u stvarno stanje državnih financija. 'To ćemo vidjeti tek nakon izbora', komentirao je Čačić, objasnivši još jednom da se Linić nepotrebno istrčao u osjetljivo predizborno vrijeme u kojemu manje znače komplimenti stručnjaka, a puno više optimistični glasači, koji nisu u strahu da će im nova vlast rezati plaće.

Ipak, Linić se, uvijek raspoložen za novinare, od tog TV sučeljavanja nije oglašavao u javnosti, a poslovne novine Business.hr u međuvremenu su objavile i spekulaciju da se u stranci, SDP-u, razmišlja i o novom rješenju za ministra financija: o sadašnjem zamjeniku guvernera Borisu Vujčiću, s kojim je Milanović viđen na ručku. Predsjednik SDP-a demantirao je izbor Vujčića, no i poslije izjave tportalu, da je 'Vujčić zamjenik guvernera i nije kandidat za političke funkcije, barem nije bio do ovog trenutka', nije posve otklonjena mogućnost da je neki kontakt postojao.

Možda se današnja Čačićeva izjava, u kojoj on kao utjecajna 'karika' Kukuriku koalicije ističe Linićeve dobre namjere, može tumačiti kao znak da riječki SDP-ovac nije posve otpisan, neovisno o tome što ga više nema ni na jednom stranačkom predstavljanju?