NEIZBJEŽNA ODLUKA

Bruxelles prima Hrvatsku i Bugarsku u mehanizam ERM-2, zadnju stepenicu prije uvođenja eura

09.07.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Dužnosnici eurozone spremni su Hrvatsku i Bugarsku pustiti u europski tečajni mehanizam ERM-2, pripremnu fazu za uvođenje eura, izjavila su četiri izvora za Reuters

Ovaj potez otvorio bi put prvom proširenju eurozone od 2015. godine, kada se Litva pridružila valutnom području, koji danas broji 19 članica.

Europski dužnosnici rekli su da je odluka neizbježna nakon konačne podrške eurozone i ministara financija EU-a, koji u četvrtak i petak održavaju videokonferencije.

Dva izvora kažu da će se odluka vjerojatno objaviti izvan radnog vremena, tijekom vikenda, kako bi se spriječile špekulacije na tržištu.

Dužnosnici su rekli kako je preostalo rješavanje nekih manjih pitanja u narednim satima.

Jednom kada se zemlje pridruže ERM-2, ostaju u mehanizmu najmanje dvije godine prije početka praktičnih priprema za ulazak u zonu eura, procesa koji traje otprilike još godinu dana, što znači da ćemo europsku valutu uvesti najranije 2023. godine.

Nakon ulaska u ERM-2 potrebno je zadovoljiti pet strogih kriterija kako bismo dobili zeleno svjetlo za priljučenje eurozoni, a to su niska i kontrolirana inflacija, stabilan tečaj domaće valute u odnosu na euro, niska razina javnog duga, niske kamate na zaduženje države i mali proračunski deficit.