PRIKUPLJANJE KAPITALA

Braća Pivac imat će više od četvrtine Kraša, no zasad ga ne moraju preuzeti

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 20.11.2018 10:09
  • Objavljeno 19.11.2018 u 15:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: tportal

Najveći hrvatski konditor Kraš krenuo je u prikupljanje svježeg kapitala javnom ponudom. U prvom krugu priliku za upis dionica imaju postojeći dioničari, a najvećima među njima, braći Pivac, omogućeno je sudjelovanje bez obveze objavljivanja javne ponude ako prijeđu prag od 25 posto vlasništva

Prema javnom pozivu objavljenom u četvrtak, Kraš planira prikupiti od 25 do 50 milijuna kuna s ciljem povećanja dugoročnih izvora vlastitih sredstava i kapaciteta za dodatnim zaduživanjem što će pak povećati financijsku stabilnost društva i kapacitet za nova ulaganja.

U Krašu planiraju ulaganja u vrijednosti više desetaka milijuna kuna u razvoj novih proizvoda, podizanje produktivnosti kroz ulaganja u nove tehnologije te strateške akvizicije. 'U pripremnoj fazi su , a koja od planiranih ulaganja će biti financirana izravno prikupljenim sredstvima će biti definirano po okončanju postupkaU strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje tvrtki u regiji. Uz to, planiraju krenuti u novu djelatnost – proizvodnju dodataka prehrani.

U postupku dokapitalizacije planira se izdati najmanje 62.500, a najviše 125.000 novih dionica po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna po dionici. U slučaju maksimalnog upisa, postojeći kapital, koji sada iznosi 549,45 milijuna, povećao bi se za 9,2 posto.

Ponuda će se provesti upisom i uplatom novih dionica u maksimalno tri kruga, uz poštivanje prava prvenstva dioničara u prvom krugu. Svaki idući krug provest će se samo ukoliko u prethodnom krugu, odnosno krugovima, nisu upisane i uplaćene sve nove dionice.

  • +8
  • +5

Otvorenje novouređene trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

Prvo na upis i uplatu novih dionica u prvom krugu koji traje do 3. prosinca imat će isključivo postojeći dioničari, proporcionalno njihovu udjelu u temeljnom kapitalu. Trenutno je najveći pojedinačni dioničar Mesna industrija Braća Pivac s 24,98 posto dionica. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, Kraš s 5,64 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto itd.

S obzirom na to da je najveći dioničar na samom pragu zakonske obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, skupštinskom odlukom oslobođen je te obveze kako bi mogao sudjelovati u dokapitalizaciji.

Time je Uprava Kraša izašla u susret Braći Pivac dajući do znanja da ih smatra 'prijateljskim' investitorima. Iz vrgoračke kompanije poručuju da će sudjelovati u upisu novih dionica.

'Mesna industrija Braća Pivac kao trenutni najveći pojedinačni dioničar društva Kraš pozdravlja prijedlog odluke o dokapitalizaciji najveće konditorske industrije na ovom području. Smatramo da je svako ulaganje u ovu uspješnu tvrtku dobrodošlo, pogotovo kad je riječ o najavljenoj modernizaciji postojećih proizvodnih pogona te novim širenjima na tržištu. I dosad smo naglašavali važnost ulaganja u domaću proizvodnju, da je Kraš jedna od najperspektivnijih industrija u Hrvatskoj, da nam se investicija u postojeće dionice poslovno isplatila, a u dokapitalizaciji ćemo sudjelovati u skladu s uvjetima postupka javne ponude u maksimalno dozvoljenom okviru', odgovorili su iz MI Pivac na upit tportala.

Ivica Pivac, direktor Mesne industrije Braća Pivac, u svom uredu u upravnoj zgradi u Vrgorcu  15. prosinca 2017.

Ivica Pivac, direktor Mesne industrije Braća Pivac, u svom uredu u upravnoj zgradi u Vrgorcu 15. prosinca 2017.

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

To znači da planiraju sudjelovati i u drugom krugu ako ostane slobodnih dionica te će u konačnici vjerojatno prijeći granicu od 25 posto vlasništva.

U slučaju daljnjeg stjecanja dionica nakon okončanja javne ponude, Mesna industrija Braća Pivac morat će pokrenuti postupak preuzimanja. Ako se odluče na taj korak, trebat će osigurati oko 430 milijuna kuna, koliko po trenutnim tržišnim cijenama vrijede tri četvrtine dionica Kraša.

Međutim, zasad ne planiraju povećavati svoj udjel. 'Za poslovni uspjeh Mesne industrije Braća Pivac ključnim se pokazala diversifikacija poslovanja, a u ovom trenutku nemamo namjeru daljnjeg kupovanja dionica nakon dokapitalizacije', poručuju iz MI Braća Pivac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!