NAJAVA MINISTARSTVA

Blagi pad cijena naftnih derivata

14.10.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Cijene naftnih derivata od ponoći će blago pasti, benzina za dvije odnosno tri lipe po litri, eurodizela i plavog dizela za pet lipa, dok se cijena lož ulja neće mijenjati, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 15. do 28. listopada

U tom će razdoblju naftne kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,23 kune po litri, što je dvije lipe manje od dosadašnjih 10,25 kuna.

Od ponoći će i cijena eurosupera BS 98 biti niža za dvije lipe i iznosit će 10,53 kune (do sada 10,55 kuna), dok eurosuper BS 100 pojeftinjuje za tri lipe, na 10,73 kune (do sada 10,76 kuna).

Eurodizel BS i plavi dizel će pojeftiniti za pet lipa, pa će tako od sutra nova cijena eurodizela BS biti 9,79 kuna (do sada 9,84 kune), a plinskog ulja obojanog plavom bojom 6,26 kuna (do sada 6,31 kunu).

Najviša maloporodajna cijena loživog ulja neće se mijenjati i ostaje na 6,73 kune.

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga imati i nešto višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Kako se doznaje, u proteklom 15-dnevnom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu su porasle za 0,19 posto, dok su kotacije plinskih ulja pale za 0,23 posto. Istodobno, tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio, za 0,58 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje