nova ljubav

'Bez Sberbanka nema rješenja za Agrokor, ne znam što se čekalo godinu dana'

22.03.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Agrokor na čelu s novim povjerenikom Fabrisom Peruškom u srijedu je objavio kako se Sberbank vraća u pregovore oko nagodbe, a zauzvrat najveća ruska banka povući će sve tužbe koje je najavila protiv koncerna. Uvjet za povratak u pregovore je i to da će Agrokor priznati Sberbankove tražbine, više od milijardu eura

Iz Agrokora su u priopćenju naveli da su izvanredni povjerenik i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev potpisali sporazum 'kojim su utvrđena načela prema kojima će Sberbank i povezana društva u primjerenom vremenskom roku povući tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora i njegovih povezanih društava te prema kojima će izvanredni povjerenik priznati osporene tražbine Sberbanka i predložiti da se priznate tražbine Sberbanka uključe u ažurirani popis priznatih tražbina podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu'.

'Bez Sberbanka nema rješenja za Agrokor', poručio je za tportal ekonomist Damir Novotny, uz pojašnjenje da njihova potraživanja predstavljaju 20 posto financijskih obaveza koncerna.

'Sberbank bi učinio sve da ostvari svoja prava u Sloveniji i Srbiji, gdje njihov pravni položaj nije toliko loš. Tako bi donosili veliku pravnu nesigurnost u procesu postizanja nagodbe u Hrvatskoj. Vraćanje njih u pregovore je logičan potez i trebalo ga je učiniti', kaže naš sugovornik i žali što se izgubila godina dana, dok je Agrokorom upravljao Ante Ramljak:

'Nova izvanredna uprava bila je sklonija razgovoru sa Sberbankom nego prethodna i lakše je uspostavila komunikaciju', rekao je Novotny.

  • +4
Fabris Peruško i Sergej Volk iz Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na pitanje može li se očekivati da će Rusi osnažiti svoju poziciju u Agrokoru sudjelovanjem u mogućem novom kreditiranju, Novotny kaže kako je iz perspektive bankara baš to njihov idući korak:

'Ako gledamo iz perspektive bankara, pojačao bih svoju poziciju i ostvario snažniju upravljačku ulogu. Nagodba će biti okvirno postignuta, ali će trebati pregovarati o detaljima i sada je izgledno to da se ona postigne u produljenom roku, do srpnja. Nažalost, godinu dana smo izgubili, a to smo mogli izbjeći da smo odmah krenuli u razgovore s Rusima', zaključio je naš sugovornik.

  • +6
Hoće li Rusi zagospodariti hrvatskom maloprodajom? Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Što se Rusa u Agrokoru tiče, na umu treba imati to da je velikim iznosom u roll-up kreditu sudjelovala i VTB banka, koja je u Rusiji nedavno preuzela najveći tamošnji trgovački lanac, Magnit.

Kad se prije otprilike godinu dana zahuktavala kriza u Agrokoru, slovenski poslovni medij Finance nagađao je da bi se kao novi vlasnik Agrokorove maloprodajne mreže (u koju spadaju trgovački lanci Konzum, Mercator i Idea) mogao pojaviti ruski poduzetnik Sergej Galicki, vlasnik Magnita.