SLOVENSKA AGENCIJA UPOZORAVA

Belgija preuzima kontrolu nad Novom Ljubljanskom bankom?

14.06.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Slovenska agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN) u četvrtak je zastupnike u parlamentu pismom upozorila na opasnost tihog preuzimanja Nove Ljubljanske banke (NLB) od strane belgijske bankarsko-osigurateljske skupine KBC ako se prihvati novi zakon o bankarstvu koji bi dopustio da se najveća slovenska banka, većinski u državnom vlasništvu, dokapitalizira hibridnim instrumentima

Belgijska grupacija je 2002. kupila 33 posto NLB-a, ali je od 2007. smanjila svoj vlasnički udio na sadašnjih 25 posto, nakon što joj nije omogućeno da poveća svoj vlasnički udio na većinski paket, kako bi u banci imala kontrolu.

Izmjenama zakona o bankarstvu koji je slovenska vlada u parlament uputila po hitnom postupku i o kojemu će parlament odlučivati u petak omogućilo bi da se dokapitalizacija NLB-a, umjesto svježim kapitalom, izvrši izdavanjem hibridnih instrumenata koji se pod određenim uvjetima mogu pretvoriti u vlasnički kapital, takozvanih 'co-co' obveznica (contingent convertible bonds).

Summnja se da se zakonskim prijedlogom omogućuje 'tiha prodaja' najveće slovenske banke.

Za skupštinu dioničara NLB-a, koja će se održati 27. lipnja, pripremljen je prijedlog da se dokapitalizacija banke od 380 milijuna eura izvrši zamjenom novih 5,5 milijuna dionica banke za co-co obveznice, te dodatnom ponudom još 1,89 milijuna novih dionica koje bi se prodavale bez prospekta. Cijena novih dionica NLB-a bila bi 68,71 eura.

Nakon što su velike rezerve prema takvoj mogućnosti iznijele oporbene stranke, AUKN koji sadašnje vlada namjerava ukinuti u četvrtak je u posebnom pismu zastupnike upozorio da bi zakonsko rješenje koje predlaže sadašnja vlada belgijskim suvlasnicima ubrzo omogućilo da svoj udio u banci podignu na 55 posto, dok bi se udio države i s njom povezanih fondova u vlasničkoj strukturi smanjio na 35 posto i to bez premije za preuzimanje kontrolnog udjela.

U agenciji su upozorili da je mogućnost da Slovenija izgubi vlasničku kontrolu u svojoj najvećoj banci vrlo velika s obzirom na rokove koji su joj postavljeni za dokapitalizaciju i s obzirom na to da će ove godine morati iuzvršiti dodatne rezervacije i otpise zbog loših investicija.