MOSTOV KANDIDAT U VELIKOJ GORICI

Bekavac: Tražimo gospodarske iskorake, a ne jednokratne pomoći

13.02.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac u subotu je rekao da jednokratna potpora Grada od nekoliko tisuća kuna mikro i malim poduzetnicima nije i ne smije biti jedino rješenje te kako traže ozbiljne gospodarske iskorake, a ne jednokratne pomoći

"Planirana potpora je zakašnjela i palijativna mjera za stotinjak velikogoričkih ugostitelja, te druge mikro i male poduzetnike koji trpe najveći teret korona krize. Za njih i njihove obitelji jednokratna potpora od nekoliko tisuća kuna nije i ne smije biti jedino rješenje", izjavio je Bekavac na konferenciji za novinare u povodu raspisivanja natječaja za dodjelu potpore mikro i malim poduzetnicima Grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica je 10. veljače objavio Javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom covid-19.

Bekavac je rekao da 97 posto velikogoričkih poduzetnika pripada kategoriji mikro i malih poduzetnika kojima je namijenjen program potpore iz okvira raspisanog natječaja.

"Svega pet poduzetnika u našem gradu udovoljava kriteriju naziva srednjeg ili velikog poduzetnika. Riječ je o više stotina poduzetnika koji imaju mogućnost aplicirati na natječaj i možda udovoljiti uvjetima", ustvrdio je Bekavac.

Navodi da su na mrežnoj stranici Grada Velike Gorice koncem prošlog mjeseca objavljeni podatci i ekonomski pokazatelji iz 2019. gdje stoji i da su u usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama, poduzetnici Velike Gorice 2019. bili šesti po ukupnim prihodima i neto dobiti, osmi po broju zaposlenih i deveti po broju poduzetnika.

"Znamo li kako na području našega grada posluje 1768 poduzetnika te da je to tek polovica broja poduzetnika grada Osijeka, trećina u odnosu na grad Rijeku ili petina u odnosu na Split, te da je primjerice ekonomski pokazatelj 'investicije u novu dugotrajnu imovinu' gotovo dvostruko većeg iznosa negoli u Splitu ili Rijeci - jasno je gdje treba tražiti razloge uspjeha velikogoričkih brojki", objašnjava Bekavac.

Kako bi mikro i mali poduzetnici ostvarili pravo pristupiti natječaju, kaže Bekavac, dužni su priložiti barem sedam ispunjenih obrazaca i dokumenata od kojih bi većinu iole uređen digitalni grad trebao imati na klik osobnog računala.

Poručio je da stoga Most traži ozbiljne gospodarske iskorake.

Također traže analizu i svakako smanjivanje, po mogućnosti ukidanje prireza, ukidanje poreza na potrošnju, snižavanje cijena komunalnih usluga, a ne povećanja kojima, kako kažu, svjedočimo zadnjih godina

Mostovci traže i povoljan najam gradskih prostora te najam ugostiteljskih terasa. Kažu kako je potrebno staviti u funkciju gospodarske zone koje zjape prazne.

Traže i transparentno i zakonito poslovanje javnih i gradskih tvrtki.

"Nisu rješenje samo jednokratne pomoći s vremena na vrijeme, nego ozbiljan gospodarski zaokret koji će u konačnici spasiti velikogoričke male poduzetnike od bankrota i ovisnosti o pomoći grada", poručuju iz Mosta.