KOALICIJSKI SASTANAK

Bačić: Zbog izjava Đerek nema nikakvog razloga za ostavkom Vlade

01.02.2022 u 17:59

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako nema nikakvog razloga za ostavkom Vlade zbog izjava bivše zaposlenice Državnih nekretnina i zviždačice Maje Đerek o navodnom pogodovanju u toj državnoj tvrtki, a da je izjava predsjednika Milanovića pritisak na neovisna državna tijela.

"Ministar obrane Mario Banožić je na to jučer vrlo argumentirano odgovorio. Tu se, naime ne radi ni o kakvom razlogu zbog kojega bi pala Vlada ili pao ministar", rekao je Bačić novinarima u utorak nakon koalicijskog sastanka.

Bivša zaposlenica Državnih nekretnina i zviždačica Đerek jučer je završila s davanjem iskaza istražiteljima Uskoka nakon što je prijavila navodne nezakonitosti s nekretninama u državnom vlasništvu. Pri tom je prozvala i ministra Banožića koji je u potpunosti odbacio optužbe. Banožić koji je ranije bio ministar državne imovine, jučer je izjavio da Đerek nije nikakva "zviždačica već zviždaljka interesne skupine".

Bačić su novinari danas pitali i za komentar izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je danas ustvrdio kako je dovoljan razlog za pad Vlade ako je istina samo pola onoga što je rekla zviždačica Đerek o pogodovanju u Državnim nekretninama,

'Bivša zaposlenica Državnih nekretnina Đerek je iznijela svoj stav i njene argumente, a na USKOK-u i Državnom odvjetništvu je da sve to zajedno ispitaju i utvrde', rekao je Bačić, naglasivši kako je neprimjereno ovako unaprijed osuđivati i odlučivati tko je tu u pravu.

"Ništa drugo tu ne vidim nego pokušaj pritiska na neovisna državna tijela da donesu odluku, kako nekom u određenom smislu u datom trenutku politički odgovara", poručio je.

Frka Petešić nije nezakonito postupio 

Bačić je na ponovljeno pitanje novinara kazao i da ne vidi u čemu bi bilo protuzakonito postupanje predstojnika Ureda premijera, Zvonimira Frke Petešića, koji boravište ima prijavljeno u Zagrebu, gdje radi i ima kao državni dužnosnik na korištenje državni stan, a prebivalište u obiteljskoj kući svoga oca na Dugom otoku.

Upitan za komentar današnje Milanovićeve tvrdnje da je predstojnik Frka Petešić lažno ispunio prebivališnu prijavu, i da bi ga policija trebala prijaviti po službenoj dužnosti, Bačić je naglasio kako je neprimjeren utjecaj izvršne i zakonodavne vlasti na policiju. 

"Mislim da policija mora djelovati po zakonu i da je utjecaj izvršne i zakonodavne vlasti na policiju neprimjeren - niti da postupaju , niti da ne postupaju", rekao je Bačić.

Poručio je da policija mora biti neovisna, dodavši kako smatra i da je ona, bar iz medija, upoznata s predmetom Frke Petešića. Stoga, ako ima dvojbe ili sumnje u zakonitost njegovog postupanja vlasna je da po tome postupi, dodao je.

"Neprimjereno je i od predsjednika Republike i od bilo koga drugoga, a pogotovo dužnosnika, izvršne vlasti, da na neovisna tijela, bilo pravosudna ili policiju, vrše neprimjeren pritisak", istaknuo je Bačić.

Ponovio je da predstojnik Ureda premijera, Zvonimir Frka Petešić u ovom slučaju nije protuzakonito postupio, jer u Zagrebu nema nekretnine u svom vlasništvu u kojima bi mogao prijaviti svoje prebivalište, zato je u Zagrebu prijavio boravište, a tu plaća i prirez.

Bačić je, na novinarski upit vezano uz navode tjednika Nacional da je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković 'lagao o svom odnosu' s dužnosnikom za kojeg je intervenirao kod Državnih nekretnina u slučaju jednog spora oko poslovnog prostora u centru Zagreba, odgovorio kako je o tome Jandroković iznio svoj stav,  rekavši da se ne radi o njegovu kumu već poznaniku.

Bačić je rekao i da on sam, kao saborski zastupnik, na dnevnoj razini dobija prijedloge, sugestije i žalbe sugrađana da u potraživanju svojih usluga s državnom upravom znaju biti zakinuti, a na njemu je, kao izabranom zastupniku u Saboru, da im pomogne rasvijetliti te situacije.

"Na nama koji smo izabrani od tih istih ljudi je da pokušamo na određeni način pomoći da se situacija rasvjetli. Tu ne držim da je intervencija", pojasnio je.

Vladajuća koalicija tražit će provjeru potpisa za dvije Mostove referendumske inicijative 

Bačić je, nakon sastanka vladajuće koalicije izvijestio i da je njihov stav da saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predloži Hrvatskom saboru zaključak po kojem bi se provjerili potpisi za Mostove dvije referendumske inicijative.

"Mi ćemo predložiti Hrvatskom saboru da se, kao što je to i do sada bio slučaj, provjera potpisa povjeri Vladi RH i da nas u primjerenom roku, kojega ćemo definirati na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, izvijesti o broju važećih, pravovaljanih potpisa  kako bi onda Hrvatski sabor mogao nastaviti sa svojim aktivnostima sukladno Zakonu o referendumu", poručio je.

Bačić je izvijestio i da su na sastanku vladajuće koalicije ponovno raspravljali o inicijativu oporbe, koju je potpisalo 62 saborska zastupnika, o pokretanju pitanja odgovornosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata vezano uz postupak obnove nakon razornih potresa na Banovini i u Gradu Zagrebu.

Naveo je kako je vladajuća većina ponovila svoj stav da ministar Horvat ima njihovu većino što će i očitovati u Hrvatskom saboru. 

Naglasio je kako očekuju da se podigne dinamika obnove na višu razinu te oni, koji jesu u alternativnom smještaju, za njih nađe alternativni smještaj.