Predsjednik na izložbi

[FOTO/VIDEO] Milanović: Ako je pola onoga što je Đerek rekla istina - to je razlog za pad Vlade

01.02.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović danas je u društvu supruge Sanje Musić Milanović posjetio izložbu 'Kopač' u Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma. Nakon obilaska izložbe dao je izjavu za medije, a upitan zašto se i on nije sastao s britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom, koji je u posjetu Hrvatskoj, poručio je da se on nikada ne sastaje s ministrima obrane

'On je došao u bilateralni posjet koji je davno dogovoren', rekao je Milanović.

'Ne nalazim se s ministrima obrane osim velesila, koji nisu dolazili u Zagreb. Britanija je izašla iz EU-a, što joj u mojim očima daje puno manji značaj nego što ga je imala ranije. Oni imaju krizu u vlastitoj državi, premijer sjedi na nekoj vrsti tempirane političke bombe i ovo što radi s Ukrajinom u najvećoj mjeri je motivirano unutarnjom situacijom. Guraju Ukrajinu u vrlo opasnu avanturu i to je predsjednik Zelenskij shvatio', poručio je Milanović, dodajući da je politika Londona u odnosu na Ukrajinu neodgovorna.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

'Ne želim da pogine nijedan Ukrajinac, ni Rus, a Hrvati - nema šanse', poručio je.

Rekao je da europske stabilnosti nema bez Rusije i s Rusima se treba dogovoriti. 'One priče da svaka država ima pravo... Pa neka Rusi dovedu vojsku u Meksiko. Pa to ne bi nitko trpio. Ruski model vlasti nije za nas. Hrvatska je ipak zapadna demokracija', rekao je Milanović.

'Biti solidaran s Ukrajinom i reći - sukobite se s Rusijom je neodgovorno. Ne treba huškati, podgrijavati tenzije da će ih Rusi napasti sutra. A ako ih napadnu, treba pitati tko je odgovoran', kazao je.

Hrvatski problem - duboka korupcija

Osvrnuo se na duboku korupciju kao hrvatski problem puno ozbiljniji od Ukrajine. Za Maju Đerek, zviždačicu iz Državnih nekretnina, rekao je da je ona totalni insajder.

'Nisam nikad čuo za nju. Zašto to govori? Možda ju je netko kupio, možda to radi za SDP ili Most. Dakle to je posao za DORH i to ozbiljan posao. Tome treba posvetiti pažnju. Ako je pola onoga što je rekla istina - to je razlog za pad Vlade', ustvrdio je Milanović. Dotaknuo se i Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a iz Državnih nekretnina, kojeg je zvao Gordan Jandroković zbog interevencije za prijatelja. Ujedno, Katičić je Plenkovićev prijatelj, rekao je Milanović.

  • +2
Maja Đerek Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

'Odrasli su stan do stana na Ksaveru. Znam zato što je četvrti stan od tog moja familija. Nije si mogao naći bližeg suradnika, rođo, čije matere su iz istog sela, ili ćaća i mater. Tog čovjeka zove predsjednik Sabora da se raspituje za neki poslovni prostor u centru grada koji ima u najmu njegov prijatelj. Što je to? Je li to posao predsjednika Sabora? Uopće ideja da posreduješ u ime nekog najmoprimca državnog prostora? To je posao za odvjetnika, za tarifu', rekao je Milanović.

Podsjetio je da je policija svojedobno došla po čovjeka koji je Jandrokovića nazvao Njonjom, a to je preraslo u to da su sad kokošja jaja postala balistički faktor. 'Vrši se pritisak na represivni sustav da postupa, a policija igra linijom manjeg otpora', zaključio je presjednik, dodajući da ministar unutarnjih poslova mora braniti pred javnošću šefa premijerovog Ureda, koji je lažno ispunio prebivališnu prijavu.

O 'lopini' Frki Petešiću: To je protuprirodni blud

'Policija bi ga trebala prijaviti po službenoj dužnosti. DORH-u ili za prekršaje, to ne znam, ali to je delikt - dakle kažnjivo djelo. A mi slušamo zamjenu teza da je on lobirao za Hrvatsku. Dakle ja te pitam jedno, a ti mi govoriš deseto. Nije silovao, nije opljačkao. Znamo da nije. Ali i dalje je lopina', rekao je Milanović, dodajući da je najamnina za stan kakav Frka Petešić sada koristi 1000 eura mjesečno. 'To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj vladi', rekao je.

  • +10
Predsjednik Milanović u društvu supruge Sanje obišao izložbu 'Kopač' Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Potom se vratio na Ukrajinu.

'Pola Amerike glasalo je za Trumpa. Prvo imaš američkog predsjednika koji više vjeruje Putinu nego svojim tajnim službama. A onda imate predsjednika koji uvjerava Zelenskija da mu prijeti opasnost od Rusije', navodi Milanović, dodajući da postoji cijela garnitura ljudi, 'briseldžije', koja sjajno živi od ovakve situacije.

O situaciji u BiH

'Sramota Hrvatske su Banožić, Grlić Radman, ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve to kuha se već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu đonom na Hrvate', zaključio je.

'Modus operandi je isti kao i Slobodana Miloševića krajem 80-ih: ideš na unitarizaciju zemlje koja mora biti federativna. BiH bez Hrvata ne postoji, a tjeraš ih u partnertstvo s Dodikom. Što tu nije jasno?' zaključio je, dodajući da bošnjački političari igraju perfidnu igru i kupuju vrijeme.

'Hrvatska vlast - oni su saboteri. Ne žele poduzeti ono što im je u moći. Ovako, ništa se ne miče s mjesta, a hrvatski predstavnici su u situaciji da ih se tretira kao idiote', rekao je, dodajući da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci.

O cijeni plina: Smanjite plaće muljatorima u HEP-u!

Progovorio je i o cijeni plina. Nije mu jasno zašto država prebacuje odgovornost na lokalne vlasti.

'Zašto se HEP ne ubaci u priču, nad kojim HDZ drži šapu da bi zapošljavao svoje ljude? Zašto HEP Plinarstvo ne smanji plaće muljatorima da biste vi plaćali manje račune', pitao je.

Nejasno je i tko će sada ulagati u Ukrajinu, koja je trgovinski vezana s Rusijom.

'To već i Ukrajinci shvaćaju i kažu - pustite nas na miru. U Rusiji nema više puno mladih muškaraca, ona ima enormnu vojnu moć, ali i enormne limite. Možeš napasti, ali što s tim? Povući ćeš se u roku od pet minuta', kazao je.

Podsjetimo, u Zagrebu danas boravi britanski ministar obrane Ben Wallace, a s hrvatskim kolegama Marijem Banožićem potpisao je sporazum o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava koji predviđa jačanje odnosa u NATO-u, na zapadnom Balkanu, u sučeljavanju hibridnim prijetnjama i boljoj interoperabilnosti oružanih snaga dviju država.

Izjava Bena Wallacea Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Pixsell

Predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović obišao je izložbu 'Kopač' postavljenu u Meštrovićevu paviljonu na Trgu žrtava fašizma. Izložba je otvorena 16. prosinca, a predstavlja opus Slavka Kopača, umjetnika koji je snažno obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća, stvarajući trendove u Parizu i surađujući s renomiranim svjetskim umjetnicima poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa.