nisu sretni

Azijski kupci zatečeni ruskom najavom plaćanja plina u rubljima: 'To je neizvedivo'

24.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će "neprijateljskim" zemljama naftu ubuduće naplaćivati u rubljima iznenadila je kupce u Aziji koji pokušavaju saznati kako bi izmjena funkcionirala u praksi.

Ruski predsjednik objavio je u srijedu da "neprijateljskim" zemljama plin i dalje isporučivati "u dogovorenom obujmu i po dogovorenim cijenama... utanačenima sklopljenim ugovorima".

"Promijenit će se samo valuta plaćanja, u ruske rublje", dodao je Putin. Rusija je sastavila popis "neprijateljskih" zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Popis uključuje SAD, članice EU-a, Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu.

Ruski predsjednik dao je vladi i središnjoj banci rok od tjedan dana da obave potrebne pripreme, rekavši i da će proizvođaču plina Gazpromu naložiti da u ugovore unese odgovarajuće izmjene.

Japan, Južna Koreja i Tajvan uvršteni su na popis, a uvoze ukapljeni prirodni plin (LNG) iz pogona Sahalin-2 i Yamal LNG na istoku Rusije. Japan, najveći uvoznik ruskog LNG-a u Aziji, nema pojma kako Rusija planira provesti taj zahtjev u djelo.

"Trenutno analiziramo situaciju s relevantnim ministarstvima jer ne razumijemo baš kakve su namjere (Rusije) i kako (najavu) planiraju provesti u djelo", rekao je japanski ministar financija Shunichi Suzuki.

  • +4
Plaćanje plina u rubljama Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Japan je prošle godine iz Rusije uvezao 6,84 milijuna tona LNG-a, što čini gotovo devet posto njegovog uvoza ukapljenog plina, prema podacima Refinitiva.

Najveći japanski kupac LNG-a 2 JERA nije dobio nikakvu obavijest od od Sakhalin Energya, kompanije koju su osnovali Gazprom, Shell, japanski Mitsubishi Corporation i Mitsui & Co kako bi upravljala pogonom za ukapljni plin Sahalin-2, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Gazprom drži polovinu vlasničkog udjela u Sakhalin Energyju, Shell 27,5 posto, a ostatak je u vlasništvu Mitsui & Coa i Mitsubishi Corpa. Shell je 28. veljače rekao da će napustiti projekt, a japanska vlada istaknula je da njegov potez ne utječe na japanski uvoz energije.

Tokyo Gas i Osaka Gas, dva najveća dobavljača plina u Japanu, također pokušavaju saznati podrobnije informacije o ruskoj najavi, rekli su u četvrtak njihovi glasnogovornici tvrtki. Južna Koreja, treći po veličini uvoznik ruskog LNG-a u Aziji, očekuje da će nastaviti s uvozom, a Komisija za financijske usluge naglašava da će učiniti sve što treba kako bi omogućila trgovinu.

Kompanija Korea Gas Corp (KOGAS) priopćila je da uvozi dva milijuna tona ruskog LNG-a godišnje, što čini oko šest posto njezinog uvoza. Ističu i da ne trguju izravno s Rusijom jer su ugovor sklopili sa Sakhalin Energyem, a plin plaćaju preko japanske banke u Singapuru.

Tajvansko ministarstvo gospodarstva izjavilo je da državnoj tvrtki CPC Corp krajem mjeseca stiže jedna pošiljka plina iz Rusije. Dodaju i da zasada nisu dobili "informaciju o prilagodbi sustava plaćanja".

Rusko uvrštenje Tajvana na popis "neprijateljskih zemalja" neke je iznenadilo budući da bi se moglo smatrati priznanjem neovisnosti i izazvati probleme u odnosu s Kinom, koja ga smatra svojim teritorijem. Na pitanje japanskog novinara kako komentira ruski popis, kineski ministar vanjskih poslova Zhao Lijian, rekao je da je „Rusija suverena država koja ima pravo donositi vlastite odluke”.