Viktor Juščenko

Bivši ukrajinski predsjednik: Putin je shvatio da je za njega najstrašnija riječ Majdan, koja znači smrt njemu i njegovu režimu

24.03.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Nekadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko dao je intervju za N1 televiziju u kojem je govorio o Vladimiru Putinu, svojoj borbi za život nakon pokušaja ubojstva, ratu u Ukrajini te odgovoru Zapada na rusku agresiju i prijetnju nuklearnim oružjem

'Danas opet vodimo rat s našim okrutnim okupatorom, s našim okrutnim susjedom, s Rusijom. Ta Rusija dovela je vojsku i strijelja bez puno milosti. Postavlja se puno pitanja o tome na koji način može završiti ovaj rat. Tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili zadnjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine', kazao je Juščenko za N1.

Istaknuo je da je malo tko sa zdravim razumom mogao pomisliti da će Putin s bjeloruskog fronta otvoriti rat, blokirati Crno more i da će žrtve agresije postati Odesa, Herson i Mikolajiv.

Vojna agresija moćnijeg susjeda bila bi ispit za bilo koju naciju, ali Ukrajina je danas jedinstvena, smatra bivši predsjednik te zemlje. Zadovoljan je i time što postoji međunarodna solidarnost, a koje nije bilo prije 10 ili 20 godina.

'Ispravno bi bilo tumačiti da danas protiv Rusije radi cijeli svijet, jer je to ideal fašizma koji se pojavio u 21. stoljeću', rekao je Juščenko.

Zahvalan je zbog toga što ukrajinske izbjeglice, danas već oko četiri milijuna njih, humano dočekuju cijela Europa i cijeli svijet.

Za vrijeme svog mandata više puta sastajao se s Putinom.

'Danas vodimo 25. rat s Rusijom. Samo u prošlom stoljeću šest puta proglašavali smo neovisnost. Pet puta smo gubili, a imali smo jedan jedini razlog - rusku okupaciju. To je kao da se predajemo na milost bezumnog Putina. Očito je da to nitko neće prihvatiti. Kad govorimo o denacifikaciji, očito je da je Putin problem za cijeli svijet. I ruski narod jednako je bolestan kao i Putin, jer ako velik broj Rusa glasa za to da se može ratovati protiv Europe, to je velik problem. Razumijem da postoji šačica odanih, razumnih ljudi, ali moramo govoriti o tome da je život u 21. stoljeću pokraj takvih ljudi ispit za sve nas', rekao je Juščenko.

  • +2
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Bivši ukrajinski predsjednik susreo se mnogo puta s Vladimirom Putinom. Ni tadašnja vremena nisu bila jednostavna jer je trebao letjeti s drugim predsjednicima u Gruziju i braniti je.

'Proživljavali smo plinsku blokadu Gruzije, imali smo različite faze odnosa s Putinom, ali rekao bih iskreno da osobu koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu - zapravo ne poznajem. Takav čovjek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim riječima, on je donio Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada', rekao je Juščenko.

Govorio je i o pokušaju atentata te trovanju koje je doživio.

'Ta država, u kojoj je lider KGB, zemlja koja radi u režimu međunarodnog terora, počevši od violinista i desetaka drugih političara koji su bili otrovani i ubijeni, sve to postaje obično. Dobro znam tko je to napravio i ja sam siguran da će doći vrijeme u kojem će o tome, putem poštenog pravosuđa, saznati cijeli svijet i taj zločin će dodati popisu zločina koji je napravila ruska vlada, država', kazao je Juščenko te smatra razdoblje ranih 2000-ih najvrednijim jer se tada iz neslobode na istoku Europe diglo nekoliko nacija.

Čečenski dobrovoljci na strani ruskih separatista u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Mišljenja je da je Putin shvatio da je najstrašnija riječ u vojnom rječniku riječ Majdan, jer je to definicija koja znači smrt njemu i njegovom režimu i, bez sumnje, dovest će Rusiju u doba velikih promjena.

Zabrinut je Putinovom nuklearnom prijetnjom.

'Imamo posla s neodgovornom osobom, koja nema granica, i naravno da se od njega može očekivati puno problema, što zdravorazumska osoba ne može ni zamisliti', kazao je Juščenko.

Zašto je tako velika pomoć Ukrajini? 'Jer je to nacija koja se bori sa zlom, to je jedno zlo s puno lica. Meni se sviđa to što je svijet počeo govoriti da je ukrajinska borba njihova borba i kad govorimo o tome što očekivati nakon ovih samita, ugrubo bih rekao da je moje srce mirno - Ukrajinu neće ostaviti i mi ćemo uspjeti pobijediti taj ruski fašizam.'

Juščenko vjeruje da će Ukrajina pobijediti i da se samo hipotetski može govoriti o tome da taj nezdravi um može dati naredbu za korištenje biološkog i nuklearnog oružja.

Upitan kako vidi Europu, Ukrajinu i svijet, Juščenko je rekao da misli da Europa u sadašnjim danima dosta toga proživljava i da bi nakon rata trebala više razmišljati o sigurnosti.