PODACIO ZDRAVLJU NA MOBITELU

Avioprijevoznici uvode digitalnu zdravstvenu iskaznicu s podacima o testovima na koronu

17.12.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Zrakoplovne kompanije širom svijeta nadaju se da će prebroditi koronakrizu uvođenjem digitalnih zdravstvenih iskaznica za putnike koje će na mobitelima pohranjivati podatke o testu na koronavirus i o cijepljenju

Iskaznicu će u sljedećim tjednima testirati British Airways i drugi prijevoznici, a izdavat će se u prvom tromjesečju iduće godine, objavila je u srijedu Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) sa sjedištem u Ženevi.

Cilj je aplikacije uštedjeti putnicima propisanu obavezu karantene koja predstavlja veliku prepreku za međunarodna putovanja.

Podaci o zdravlju putnika pohranjivat će se samo na njihovim mobitelima a ne u središnjem registru, naglasili su u IATA-i.

"Naš je cilj isplativ i jedostavan, učinkovit i siguran sustav koji će ispuniti tu važnu zadaću", rekao je generalni direktor IATA-e Alexandre de Juniac na konferenciji za novinare.

IATA je pozvala vlade da se pripreme za zračnu isporuku cjepiva protiv covida 19 širom svijeta, što podrazumijeva nabavu rashladnih uređaja, uklanjanje birokratskih prepreka i ubrzane granične formalnosti.

Radnici u zrakoplovnom sektoru trebali bi biti uključeni na liste prioriteta za imunizaciju kako bi mogli prevoziti cjepiva preko granica, naglasio je de Juniac.

Broj putnika u zračnom prometu smanjio se s prošlogodišnjih 4,5 milijuna na 1,8 milijuna u ovoj godini, prema podacima IATA-e.

Udruženje procjenjuje da su kompanije zbog pandemije nagomilale gubitke od 118,5 milijardi dolara.