SVJETSKE BURZE

Auto industrija u fokusu burzovnih ulagača

15.12.2008 u 10:33

Bionic
Reading

Na svjetskim je burzama cijeli prošli tjedna protekao u iščekivanju odluke američkih vlasti o pomoći automobilskoj industriji, čija bi propast potaknula produbljivanje recesije u gospodarstvu SAD-a.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks pao 0,1 posto, na 8.629 bodova. S&P 500 indeks porastao je, pak, 0,4 posto, na 879 bodova, dok je Nasdaq indeks osvojio 2,1 posto, dosegnuvši 1.540 bodova.

Nakon dugih pregovora demokratski zastupnici u Kongresu i Bijela kuća dogovorili su polovicom prošloga tjedna sve detalje 14 milijardi dolara vrijedne pomoći automobilskoj industriji. To je pozitivno utjecalo na tržište, posebice dionice automobilskog sektora.

Međutim, dan kasnije ulagače je šokirao Senat, koji je odbacio taj prijedlog zakona jer najveći sindikat u automobilskoj industriji nije pristao na smanjenje plaća i njihovo svođenje na razine u japanskom automobilskom sektoru.

To je izazvalo strahovanja od propasti General Motorsa, Chryslera i Forda, te gubitka stotine tisuća radnih mjesta. I dok Fordu pomoć trenutno nije nužna, GM i Chrysler samo su tjednima udaljeni od stečaja zbog nedostatka gotovine potrebne za normalno poslovanje.

Ipak, još postoji nada da će ta industrija biti spašena jer je Bijela kuća objavila da će intervenirati kako bi spriječila kolaps posrnulih automobilskih divova.

Još nisu poznati detalji novog plana, no analitičari vjeruju da će se sredstva pronaći u 700 milijardi dolara vrijednom fondu za sanaciju banaka, za koja je vlada ranije tvrdila da se ne mogu koristiti u druge svrhe.

Pod pritiskom je prošloga tjedna bio i financijski sektor, posebice nakon izjave Jamiea Dimona, izvršnog direktora JPMorgan Chasea, kako je na kraju godine poslovno okruženje 'grozno'. To je samo u četvrtak izazvalo pad S&P indeksa financijskog sektora za 8,5 posto, pri čemu se cijena JPMorgana strmoglavila više od 10 posto.

"Dimonova izjava podsjetila je ulagače u kakvim je problemima realno gospodarstvo i da se to odražava i na financijski sektor. Iz svijeta neprestano stižu vijesti da se situacija nije promijenila i da se poslovni uvjeti pogoršavaju", kazao je Giri Cheruki, analitičar u tvrtki OakBrook Investments.

S druge strane, osjetno su porasle cijene dionica naftnih kompanija, kao što su Chevron i Exxona Mobil, što se zahvaljuje rastu cijene nafte nakon što su iz nekih članica OPEC-a odaslani signali da bi uskoro mogla biti smanjena proizvodnja 'crnog zlata'.

U fokusu ulagača bile su i dionice tehnoloških kompanija jer bi im velika gotovinska sredstva na računima mogla pomoći dok traje recesija.

"Očekuje se da će tehnološki sektor biti prvi, a ne posljednji koji će se oporaviti", kaže Michael James, analitičar u banci Wedbush Morgan. Dodaje da su stoga ulagači zanemarili i loše vijesti iz toga sektora o smanjenju procjena poslovnih rezultata, proizvodnje i broja zaposlenih.

Osim pomoći automobilskom sektoru, prošloga je tjedna u središtu pozornosti ulagača bilo i pitanje je li tržište pronašlo dno.

Naime, od 21. studenoga, kada je pao na najnižu razinu u 11 godina, S&P indeks porastao je oko 20 posto, a tržište je ipak manje nestabilno nego prije mjesec dana, kažu analitičari.

"Moguće je da je 21. studenoga tržište dotaknulo dno. Mislim da je prekinut silazni trend i da se odmičemo od dna. Realnost je da će se situacija u gospodarstvu pogoršavati, no čak i ako 2009. bude loša, što će po svemu sudeći biti, oporavak će nastupiti prije ili kasnije. A dionice su dugoročna investicija i sada su jeftine", kaže Bob Doll, direktor u tvrtki BlackRock.

Na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 5,7 posto, na 4.280 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze osvojio 6,4 posto, dosegnuvši 4.663 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4 posto, na 8.235 bodova.