BIRAMO VIZIONARE GODINE

[ANKETA] Hrvatska je posljednjih godina napredovala, no pitamo vas: Gdje smo kiksali i što koči razvoj?

17.10.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Tportal pokreće izbor Vizionara godine, projekt kojim želimo istaknuti najbolje pojedince iz različitih područja koji su nas svojim radom već stavili na globalnu mapu. Dok 100 naših suradnika, autora, komentatora i sugovornika nominira po svom sudu najbolje u pet kategorija, odlučili smo pitati vas, naše čitatelje, što smatrate najvećim hrvatskim plusovima te u kojim područjima vidite najveće pomake, ali i probleme

Vaši odgovori dat će nam uvid u društvenu klimu i ozračje u kojem smo odlučili nagraditi izvrsnost. Više detalja o samom projektu pročitajte ovdje.

Hrvatska se na globalnoj sceni u očima prosječnog građanina naše zemlje poslovično veže uz uspjehe sportaša, rjeđe umjetnika i znanstvenika. No kad je o poslovnoj i tehnološkoj sceni riječ, nerijetko globalni uspjeh biva zasjenjen vijestima vezanim uz stare posttranzicijske boljke: birokraciju, afere, korupciju, sporo pravosuđe. A već imamo dva tehnološka jednoroga koji mijenjaju globalne industrije, niz kompanija koje osvajaju svjetska tržišta, male privatne biznise koji otvaraju globalna vrata…

Pojedincima koji su svojim radom učinili Hrvatsku vidljivijom na globalnoj sceni odlučili smo dati prostor te pokrećemo projekt Vizionar godine, kojim želimo nagraditi najbolje u pet kategorija: biznis, tehnologija, društvo, kultura i sport. Iako startamo u godini velikih globalnih poremećaja, uzrokovanih pandemijskim problemima i ratom u Ukrajini, ali i nikad dinamičnijeg domaćeg gospodarstva, pa se nekima takav izbor može činiti i subverzivnim, u jedno smo sigurni: detektiranje takvih pojedinaca bit će poticaj drugima i korak u stvaranju društvene klime koja slavi uspjeh. Činimo to u godini ususret ulasku u eurozonu i Schengen, dvjema važnim točkama stavljanja Hrvatske na europsku mapu zajednice najrazvijenijih.

Kakva su vaša očekivanja za Hrvatsku u sljedećem razdoblju, u kojim područjima vidite najveće pomake, ali i probleme?

Veselimo se svakom vašem odgovoru, nominaciji i raspravi koju će potaknuti, pričama o najboljima koje ćemo s vama podijeliti. Bez zadrške, cinizma i ravnodušnosti. Zapravo, njima unatoč.