ceiz indeks

Analitičari Ekonomskog instituta zabrinuti: Hrvatsko gospodarstvo usporava, prognoze su možda preoptimistične

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.02.2019 14:04
  • Objavljeno 11.02.2019 u 13:25
Kretanje Hrvatskog BDP-a od kraja 2015. do danas

Kretanje Hrvatskog BDP-a od kraja 2015. do danas

Izvor: DZS / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), temeljem CEIZ indeksa za prosinac 2018. koji iznosi -0,9 indeksnih bodova, očekuju da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a za cijelu prošlu godinu prognoziraju stopu rasta BDP-a od 2,6 posto.

CEIZ indeks je u prosincu 2018. ostvario vrijednost od -0,9 indeksnih bodova, što je njegova najniža razina još od kolovoza 2014. godine, objavio je Ekonomski institut (EIZ) u ponedjeljak.

Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo, s nešto manjom stopom rasta. Međutim, kako napominju u EIZ-u, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta - u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto.

Najvećim dijelom upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Također, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini, navode u EIZ-u.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,6 posto", kažu analitičari EIZ-a.

Usporedbe radi, u listopadu i studenome analitičari EIZ-a očekivali su stopu rata BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!