MAKEDONSKI GIGANT

Alkaloid Skopje: Prihod rastao šest posto na 95,3 milijuna eura

23.11.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Alkaloid Skopje, jedna od najvećih regionalnih farmaceutskih tvrtaka tijekom devet mjeseci ove godine ostvarila je ukupne konsolidirane prihode od prodaje u iznosu od 95,3 milijuna eura, što je za šest posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, poručeno je u ponedjeljak iz te tvrtke

Rast na domaćem tržištu iznosio je jedan posto dok je ukupni izvoz kompanije povećan za 10 posto zahvaljujući rastu na gotovo svakom izvoznom tržištu.

Po regijama, rast u Jugoistočnoj Europi iznosi devet posto, Rusiji i zemljama ZND-a (bivše sovjetske članice) 16 posto, EU i EFTA-i 7 posto, a čak 48 posto na američkom tržištu. Rast od pet posto zabilježen je u glavnom poslovnom segmentu farmacije dok je u ostalim segmentima 11 posto.

Dobit prije odbitka financijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 13,7 milijuna eura što daje rast od jedan posto. Neto dobit u iznosu od 7,5 milijuna eura povećana je za pet posto.

Ukupne investicije u osnovna sredstva u razdoblju od siječnja do rujna 2015. iznose 8,6 milijuna eura. Najveći dio odnosi se na novi Centar za kontrolu kvalitete, koji treba početi sa radom u prvom tromjesečju 2016. godine.

Alkaloid ima 1.600 zaposlenih, a podružnice i tvrtke ima u 13 zemalja.