PRVI KVARTAL

Alibaba nastavlja s mega rezultatima, prihod udvostručen

08.05.2015 u 08:58

Bionic
Reading

Cijena dionice Alibaba Group Holdinga skočila je u četvrtak više od 7 posto, nakon što je ta kineska kompanija za e-trgovanje izvijestila o rastu prihoda u prvom tromjesečju za 45 posto

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, prihodi najveće svjetske kompanije za e-trgovanje iznosili su u proteklom kvartalu 2,8 milijardi dolara, što je 45 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i više nego što su očekivali analitičari. Neto dobit Alibabe porasla je, pak, 16 posto na godišnjoj razini.

Ukupna vrijednost transakcija na Alibabinoj platformi, što se naziva i bruto trgovački obujam, porasla je 40 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, na 97 milijardi dolara. Premda impresivan, to je najsporiji rast u posljednjih 11 kvartala.

Pritom su transakcije putem mobilnih uređaja, pametnih telefona i tableta, skočile 257 posto na godišnjoj razini, pa sada udjel trgovanja na mobilnim uređajima iznosi 51 posto ukupnog trgovačkog obujma.

Broj aktivnih korisnika Alibabinih usluga, koji su barem jednom godišnje obavili transakciju na platformi tvrtke, porastao je za 5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 37 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal, na ukupno 350 milijuna.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Alibabe porasla je u četvrtak na Wall Streetu 7,5 posto, na 86 dolara.

Ipak, to je znatno manje od rekordne cijene od 119 dolara, koju je ta dionica dosegnula nedugo nakon što je u rujnu prošle godine provedena rekordna, 25 milijardi dolara vrijedna inicijalna javna ponuda dionica Alibabe.