racionalizacija

Airbnb u trećem kvartalu zaradio 219 milijuna dolara, prihodi manji za trećinu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 15:18
  • Objavljeno 17.11.2020 u 15:18
Airbnb

Airbnb

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Američka internetska platforma za iznajmljivanje smještaja Airbnb zaključila je treće tromjesečje s dobiti zahvaljujujući agresivnom smanjenju troškova dok su im prihodi potonuli pod utjecajem pandemije koronavirusa. U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je bilježila 18 posto niže prihode nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 1,34 milijarde dolara. Tromjesečje su ipak zaključili s neto dobiti, od 219 milijuna dolara, uglavnom zahvaljujući smanjenju troškova, prema podacima iz zahtjeva za uvrštenjem dionica u burzovnu kotaciju.

"Oporavak u drugom i trećem kvartalu 2020. godine rezultat je obnovljene mogućnosti i spremnosti gostiju da putuju, zatim otpornosti naših domaćina i relativne snage ​​našeg poslovnog modela", priopćio je Airbnb.

U svibnju odlučili su otpustiti četvrtinu zaposlenih, obustaviti marketinške aktivnosti i zatražiti hitnu financijsku injekciju, od 18 milijardi dolara, od investitora poput Silver Lakea i Sixth Street Partnersa.

Nakon toga usredotočili su se na iznajmljivanje smještaja izvan velikih gradova, slijedeći promijenjene želje klijenata u pandemiji koronavirusa.

U prvih devet mjeseci prihodi su im potonuli 32 posto, na 2,52 milijarde dolara. Razdoblje su zaključili s neto gubitkom od 697 milijuna dolara, više nego dvostruko većim nego u prvih devet mjeseci 2019. Upozorili su da će im prihodi usporavati i u predstojećem razdoblju.

Početkom tjedna podnijeli su zahtjev za inicijalnom ponudom dionica, u vrijednosti milijardu dolara. Iznos je provizoran i očekuje se da će se promijeniti prije IPO-a koji bi trebao biti u prosincu.

Reuters je u listopadu prvi izvijestio da kompanija želi prikupiti oko tri milijarde dolara, čime bi njezina tržišna kapitalizacija mogla premašiti 30 milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!