strateški memorandum

Vodeći proizvođač baterija CATL će isporučivati baterije za Stellantisove EV modele u Europi

23.11.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Stellantis ima za cilj iskoristiti litij-željezo-fosfatne (LFP) baterije za napajanje svoje europske proizvodnje električnih vozila, podržavajući svoje agresivne ciljeve elektrifikacije Dare Forward 2030

Stellantis N.V. i CATL su najavili potpisivanje neobvezujućeg Memoranduma o razumijevanju (MoU - Memorandum of Understanding) za lokalnu isporuku LFP (litij/željezo/fosfat) baterijskih ćelija i modula za pogon Stellantisove proizvodnje električnih vozila u Europi.

Kako bi dodatno podržali Stellantisovu agresivnu strategiju elektrifikacije, dvije tvrtke razmatraju mogućnost osnivanja joint venture pothvata s jednakim doprinosima.

Memorandum o razumijevanju ocrtava dugoročnu suradnju između CATL-a i Stellantisa na dva strateška fronta: izgradnja hrabre tehnološke karte za podršku Stellantisovim vrhunskim električnim vozilima na baterije i prepoznavanje prilika za daljnje jačanje lanca vrijednosti baterija.

'Ovaj memorandum o razumijevanju s CATL-om o kemiji LFP baterija još je jedan sastojak naše dugoročne strategije za zaštitu slobode mobilnosti za europsku srednju klasu', rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares. 'CATL je vodeći u industriji u ovom sektoru i zajedno s našim legendarnim markama vozila, našim ćemo kupcima donijeti inovativnu i dostupnu tehnologiju baterija, dok će nam istovremeno pomoći u postizanju naše ambicije nulte emisije ugljika do 2038..'

'Veliko nam je zadovoljstvo podići našu suradnju sa Stellantisom na novu razinu. Uz Stellantisovu dugogodišnju stručnost u proizvodnji automobila i CATL-ovu naprednu tehnologiju baterija, vjerujemo da će partnerstvo biti odlučujući korak na putu obiju strana prema ciljevima ugljične neutralnosti,' rekao je Robin Zeng, predsjednik i generalni direktor CATL-a. 'Ostat ćemo posvećeni pružanju konkurentnijih i održivijih rješenja za naše partnere kako bismo promicali globalnu energetsku tranziciju.'

Zahvaljujući dugom radnom vijeku i visokoj toplinskoj stabilnosti, LFP tehnologija može omogućiti Stellantisu da ponudi visokokvalitetna, izdržljiva i pristupačna električna vozila u osobnim automobilima, crossoverima i SUV vozilima u B i C segmentima.

O CATL-u

Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) je globalni lider u inovacijama novih energetskih tehnologija, predan pružanju vrhunskih rješenja i usluga za nove energetske primjene širom svijeta. U lipnju 2018. je kineska tvrtka izašla na burzu u Shenzhenu s burzom dionica 300750. Godine 2022. CATL-ov volumen potrošnje baterija za EV bio je na prvom mjestu u svijetu šest uzastopnih godina, a zauzima prvo mjesto u tržišnom udjelu globalne isporuke baterija za pohranu energije dvije godine zaredom.

CATL također uživa široko priznanje od strane globalnih partnera za električna vozila i pohranu energije. Kako bi se postigao cilj realizacije zamjene fosilnih goriva u stacionarnim i mobilnim energetskim sustavima s visoko učinkovitim elektroenergetskim sustavima koji se generiraju pomoću naprednih baterija i obnovljivih izvora energije te promiču integriranu inovaciju tržišnih aplikacija s elektrifikacijom i inteligencijom, CATL održava kontinuirane inovacije u četiri dimenzije uključujući sustav materijala i elektrokemije, strukturni sustav, zelenu ekstremnu proizvodnju i poslovne modele.

Kao dio strateškog plana Dare Forward 2030, Stellantis je najavio planove za postizanje 100 posto prodajnog miksa električnih vozila na baterije osobnih vozila (BEV) u Europi i 50 posto prodajnog miksa BEV osobnih automobila i lakih kamiona u Sjedinjenim Državama do 2030. Stellantis je na putu da postane korporacija s nultom emisijom ugljika do 2038. Stellantis sastavlja popis partnerstava kako bi osigurao stabilnu opskrbu ključnim materijalima s niskim udjelom ugljika za svoju elektrificiranu budućnost.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'