C/D SEGMENT

Stellantis predstavio STLA Medium: Ovo je prva od četiri svjetske BEV platforme

08.07.2023 u 14:30

Bionic
Reading

STLA Medium ispunit će ključna očekivanja kupaca: vrijeme punjenja, performanse, učinkovitost, pristupačnost, užitak u vožnji i vodeći doseg u segmentu od više od 700 kilometara

Stellantis je ovaj tjedan predstavio platformu STLA Medium - globalnu platformu za vozila dizajniranu za isključivo električna vozila s najsuvremenijim značajkama performansi kao što je bez premca u ovoj klasi domet od 700 kilometara, energetska učinkovitost, performanse i mogućnost punjenja.

Platformu STLA Medium karakterizira veliki raspon u kombinaciji s velikom fleksibilnošću. Koristi se za nekoliko vozila i pogonskih konfiguracija u C i D segmentima - središtu tržišta vozila. To je činilo oko 35 milijuna prodanih vozila u 2022. godini, gotovo polovicu od ukupno 78,5 milijuna vozila prodanih diljem svijeta. Stellantis trenutno nudi 26 tipova vozila različitih marki u C i D segmentu, koji se temelje na različitim platformama. Do dva milijuna vozila godišnje može se izraditi u nekoliko tvornica diljem svijeta na platformi STLA Medium. Proizvodnja će u Europi započeti kasnije ove godine.

Stellantis STLA Medium platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

'Ono što danas vidimo rezultat je više od dvije godine beskompromisnih inovacija – s ciljem omogućavanja čiste, sigurne i pristupačne mobilnosti, uz podršku ulaganja od 30 milijardi eura u elektrifikaciju i softver do 2025.', rekao je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa. 'S platformom STLA Medium, Stellantis demonstrira moć svoje globalne tehničke zajednice. Nudimo proizvode koji su potpuno prilagođeni željama naših kupaca i redefiniraju dugogodišnje pretpostavke o transportu. Ovo je način na koji radimo prema našem cilju neto nulte emisije ugljika do 2038.'

STLA Medium je prva od četiri globalne BEV platforme koje je Stellantis najavio na EV Day-u 2021. One čine osnovu za buduće proizvode tvrtke i ključ su za provedbu ambicioznih ciljeva koje je Stellantis formulirao u svom strateškom planu Dare Forward 2030. To uključuje, između ostalog, potpuno baterijsko-električna osobna vozila u Europi do 2030. i 50 posto BEV prodajnog miksa osobnih automobila i lakih kamiona u Sjedinjenim Državama do 2030. Preostale emisije (u rasponu jednoznamenkastih postotaka) treba kompenzirati.

STLA Medium je dobro opremljena da nadmaši očekivanja kupaca

Kao platforma dizajnirana za baterijsko-električna vozila, STLA Medium s paketom performansi postiže električni domet veći od 700 kilometara, dok standardni paket omogućuje domet veći od 500 kilometara (prema WLTP testnim metodama). S korisnom energijom do 98 kilovat sati (kWh), STLA Medium je nenadmašan u svojoj klasi u smislu ugrađene snage, tj. snage koja se prenosi na kotače.

STLA Medium koristi električnu arhitekturu temeljenu na baterijama od 400 volti s vodećom energetskom učinkovitošću u klasi, vremenom punjenja i povezivosti za stvaranje ekosustava punjenja i servisa koji 'svako putovanje čini čistim užitkom'. Ovisno o načinu korištenja, potrošnja može biti manja od 14 kWh na 100 kilometara – energetska učinkovitost koja je nenadmašna u ovoj klasi. Baterija se može napuniti od 20 do 80 posto u samo 27 minuta. To odgovara 2,4 kWh po minuti.

Vozila temeljena na platformi STLA Medium ići će u prodaju diljem svijeta i bit će dostupna s izborom pogona na prednje ili sve kotače. Straga se nalazi i drugi električni pogonski modul (EDM ili Electric Drive Modules). BEV izlazna snaga je između 160 i 285 kW (218 KS do 388 KS).

Mogući tipovi karoserije uključuju osobna vozila, crossover i SUV vozila. STLA Medium je vrlo fleksibilan i omogućuje Stellantisovim dizajnerima razvoj vozila sa: međuosovinskim razmakom između 2700 i 2900 mm, ukupne duljine od 4,3 do 4,9 m, razmak od tla veći od 220 mm za prikladnost za terensku vožnju i visoke performanse, kotače promjera do 750 mm (ključni atribut dizajna platforme).

Osim toga, stručnjaci za razvoj i proizvodnju u Stellantisu pridaju veliku važnost najučinkovitijoj ugradnji modularne, jednoslojne baterije s visokom gustoćom energije. Prostor u vozilu optimalno je iskorišten tijekom sastavljanja, a nisko težište poboljšava vožnju i upravljivost. Različite komponente platforme kao što su unutarnje grijanje/hlađenje, upravljanje, potpora kočnicama i pogon dizajnirane su da koriste što je moguće manje energije. Ove prednosti, u kombinaciji s opsežnom upotrebom laganih, ali jakih materijala, osiguravaju da ova vozila nude maksimalan domet, izvrsne vozne karakteristike i vrhunsko upravljanje.

Osim toga, STLA Medium smanjuje troškove baterija i omogućuje veće količine proizvodnje. Vanjske dimenzije baterije su iste za sve varijante pohrane energije, kao i montažu i hlađenje.

  • +3
Stellantis STLA Medium platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Platforme za budućnost

Sve četiri STLA platforme (Small/Medium/Large/Frame) dizajnirane su za budućnost - osim što su modularne i vrlo fleksibilne u pogledu međuosovinskog razmaka, širine, prevjesa, udaljenosti od tla i ovjesa. Performanse i karakteristike performansi vozila temeljenih na STLA nastavit će se mijenjati i poboljšavati u budućnosti s implementacijom STLA Brain arhitekture i STLA SmartCockpit i STLA AutoDrive platformi - između ostalog, bežičnim ažuriranjima i poboljšanjima softvera planiraju se na hardveru.

Velika fleksibilnost tehničke opreme odnosi se ne samo na pogon - dostupni su prednji, stražnji, pogon na sva četiri kotača i energetski varijabilni pogon. U tu svrhu nudi se obitelj od tri skalabilna EDM-a (Electric Drive Modules).

Platforme su već dizajnirane za buduće vrste baterija, uključujući baterije bez nikla i kobalta, kao i solid-state baterije. To omogućuje Stellantisu da konfigurira svoja vozila za idealan omjer cijene i učinka.